Una llei per escapolir-se del veto a l'anterior llei. El Govern ha aprovat aquest matí el projecte de llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió social per evitar la suspensió del TC de la llei d’emergència habitacional.

“És un text jurídic molt sòlid i rigorós. Per tant, difícil de ser recorregut”, ha assegurat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ha assegurat que l'avantprojecte s’ha fet en un “temps rècord” i amb la col·laboració del Consell de l’Advocacia de Catalunya, de les entitats municipalistes i dels impulsors de la ILP d’habitatge i pobresa energètica.

L’objectiu era “fer el mateix que ha suspès el TC, però fer-ho per altes vies”. La nova llei preveu la substitució de la cessió temporal obligatòria d’habitatges buits per una expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits d’entitats financeres i grans tenidors, que es pot allargar entre 4 i 10 anys.

Així mateix proposa, com a alternativa al lloguer social obligatori de forma indefinida, un sistema de reallotjament de famílies amb un lloguer social durant tres anys ampliable a sis.

També manté un procés de mediació “potent” a través del Codi del Consum, que igualment està impugnat pel TC tot i que va aixecar-ne la suspensió. La llei triplica, fins a 237, el nombre de municipis on es pot actuar amb aquestes eines per pal·liar els efectes de desnonaments.

La previsió és que el projecte es tramiti de manera immediata al Parlament, aquest mateix mes d'octubre.