Després d'uns dies de cert impàs pel pont de desembre, aquesta setmana les negociacions pels pressupostos de 2023 tornen a ser la màxima prioritat dels principals partits. Així ho han evidenciat aquest dilluns els comuns que, en roda de premsa, han lamentat la manca de resultats que estan constatant. Dimecres passat van saltar les alarmes, quan la formació va advertir que només havien aconseguit avenços en matèria de mobilitat i energia, i en canvi cap novetat en salut ni habitatge. "La negociació gairebé no ha avançat", retreien al Govern.

En una línia similar, el portaveu Joan Mena ha estat contundent, advertint Pere Aragonès que les negociacions "pengen d'un fil" perquè estan disposats a aixecar-se de la taula si el Govern no compleix la seva principal demanda: millores en Salut. "Nosaltres no firmarem cap acord que doni l'esquena a la situació límit en què es troba la sanitat catalana", ha avisat Mena, reiterant el missatge que ja va donar aquest cap de setmana Jéssica Albiach. Aquest és ara el principal escull en les negociacions, i que els comuns han situat com la seva línia vermella. Si no s'augmenta fins al 25% la partida de Salut destinada a l'atenció primària i no es milloren les condicions laborals dels professionals, el Govern no podrà comptar amb els vuit vots dels liles.

Són pocs en comparació amb els 33 del PSC o els 32 de Junts, però saben que són necessaris perquè l'executiu pugui abraçar la majoria absoluta. "No som suficients, però som imprescindibles", asseguren els comuns. "I tota la força que tenim la farem servir per millorar la vida dels catalans, a diferència d'altres". Uns retrets sense destinatari concret, però que han anat dirigits clarament contra els republicans. Per si no ha quedat prou clar, Joan Mena ha volgut acompanyar el dard amb un rebuf. "Si no tenim pressupostos encara no és per la nostra falta de voluntat, sinó d'ERC. Són ells qui no han volgut blindar la sanitat pública", ha criticat, mostrant-se sorprès per l'actitud dels d'Aragonès. I també crítiques contra el PSC per les propostes que està fent en el marc de les negociacions, com ara l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock i el quart cinturó. "És inaudit que una força política que es diu d'esquerres faci propostes de fa més de 40 anys", ha llançat, reclamant-los el seu suport en el reclam per l'atenció primària.

 

Distància respecte de les negociacions de la malversació

D'altra banda, Joan Mena ha volgut desvincular la negociació dels pressupostos de la reforma del Codi Penal, precisament en el moment en què la reforma del delicte de malversació amb esmenes està sobre la taula. Una vegada feta pública la proposta d'ERC al respecte, el portaveu dels comuns ha defensat el plantejament d'Unidas Podemos per tres raons: perquè pretén acabar amb la reforma del PP de 2015 que penalitzava la consulta del 9N, perquè vol evitar els "punts cecs" que podria tenir la proposta dels republicans, i perquè situa el nou delicte de l'enriquiment il·lícit per un augment del patrimoni injustificat. Mena ha explicat que tot plegat s'està negociant, però cap a aquella hora han saltat Pablo Echenique i Jaume Asens per marcar distància amb les negociacions que encarrilen PSOE i ERC sobre la malversació, si bé han confirmat que, com que van "en direcció de desjudicialitzar", no dificultaran la seva tramitació.