El Govern ha celebrat aquest divendres al matí, jornada que coincideix amb el tret de sortida de les eleccions generals 2023, una reunió de treball al Palau Robert amb tots els consellers i els secretaris generals dels departaments per avaluar la feina feta durant els primers dos anys de legislatura. És la tercera vegada que l'executiu es reuneix de manera extraordinària per fer balanç de la situació i preparar-se per a l'altre equador del mandat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut amb posterioritat a la trobada i ha anunciat que ha encarregat als titulars de les conselleries que centrin els dos anys que queden en l'"ampliació i defensa" de drets i llibertats davant el risc d'una "onada reaccionària" que plantegi retallar-los. Per fer-ho, i tenint present que l'executiu compta amb l'únic suport dels 33 diputats d'Esquerra Republicana, Aragonès ha traçat com a prioritat l'enfortiment de l'estabilitat parlamentària. Així ho ha apuntat en resposta a la hipotètica possibilitat d'una reincorporació, per exemple, de Junts al Govern.

Tot i que el president ha remarcat que en els "reptes" que té el país "no hi sobra ningú", ara veu un Govern "sòlid, cohesionat i eficaç" que "ha vist com la seva valoració ha millorat substancialment segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió" i, per aquest motiu, Aragonès s'inclina per bastir una estabilitat parlamentària que vagi més enllà de la bancada dels republicans a la cambra catalana. El cap de l'executiu creu que és "fonamental" trobar complicitats en un context on "els drets i les llibertats es veuen amenaçats amb tota la contundència per part de la dreta i l'extrema dreta". "Catalunya ha de continuar sent una terra de llibertats, davant qualsevol amenaça o risc de retrocés, respondrem amb tota la fermesa per preservar els drets i llibertats de la nostra gent i del país en el seu conjunt", ha afirmat Pere Aragonès, que de fet ha estat la idea troncal de la trobada que ha mantingut amb la resta del Govern.

Pere Aragonès reunió Govern 7 juliol 2023   Miquel Muñoz (1)
Pere Aragonès, durant la compareixença posterior a la reunió del Govern al Palau Robert / Foto: Miquel Muñoz.

Aragonès apel·la a una "mobilització de país" el 23-J per fer de Catalunya un "bastió" en defensa de drets i llibertats

El president de la Generalitat ha admès que bona part de la reunió ha girat al voltant del "context" que ha emergit amb la possibilitat d'un govern del PP i Vox. En aquest sentit, més enllà de voler preparar el Govern per "defensar Catalunya", Aragonès ha fet una crida a una "mobilització de país" el 23 de juliol per revertir l'"ofensiva contra els drets i llibertats". "Catalunya és una terra de llibertats i no farem cap pas enrere; davant l'onada reaccionària, serem un bastió en defensa d'aquests drets i llibertats", ha subratllat el cap de l'executiu. En concret, ha apuntat que els drets "laborals, socials i polítics, de les dones, del col·lectiu LGTBI, lingüístics i de la memòria" estan en risc i calen "totes les eines polítiques i jurídiques" per revertir l'atac.

Alhora, Aragonès ha reivindicat "avenços" com la gratuïtat de l'I2, la incorporació de 10.000 pisos d'habitatge de lloguer social assequible o el "compromís" amb la llengua catalana. Encara sobre el 23-J, el president ha destacat que seguiran defensant el dret a l'autodeterminació i l'amnistia com a "claus per resoldre el conflicte polític en qualsevol circumstància i hi hagi qui hi hagi a l'altra banda". Aragonès ha lamentat que Sumar hagi renunciat al referèndum i, davant la negativa del PSOE a fer-ne un, el republicà ha volgut recordar que "l'any 2019 també deien que hi hauria un compliment íntegre de les penes i vam obtenir la força per alliberar els presos polítics i una derogació del delicte de sedició".

D'altra banda, el Govern s'ha reunit aquesta setmana amb els que van ser els seus socis per als pressupostos de 2023, els comuns i el PSC. Ambdues formacions van sortir "decebudes" pel "ritme lent" d'execució dels comptes, fet que el president de la Generalitat no comparteix: "Complim amb els compromisos, hem posat a disposició l'accés a dades per monitorar l'estat d'execució de les iniciatives acordades i ja tenim en compliment el 50% dels acords. Anem a bon ritme".