Rafael Hernando és el portaveu al Congrés del Partit Popular i un creador d'expressions valleinclanesques sobre la vida del PSOE. A les investidures fallides de Pedro Sánchez, les va titllar de "vodevil" i "entremès", o "teatrillo", mots que més tard van reprendre a Ferraz per criticar l'intent fracassat de Mariano Rajoy. El darrer hit d'Hernando va ser atiar la por a un "govern del canvi" entre PSOE, Podemos i Ciutadans, o Podemos i els independentistes, que va batejar com "Sanchezstein", per la fusió entre Sánchez i Frankenstein. Però també hi ha una possible via intermitja entre ambdues opcions que podria presentar-se com a escenari: PSOE+ Podemos+ PNB i abstenció de C's.

Sánchez elevarà al Comitè Federal de l'1 d'octubre la idea d'intentar un govern alternatiu. El socialista haurà de vèncer les resistències dels barons crítics que van armar files fa dies per aturar l'allau de crítiques al president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. Vara va defensar l'abstenció front els amb 170 escons de PP i C's. Però Sánchez ha anunciat que defensarà el 'no' i el portarà fins a les últimes, així fracassi el seu intent, i Espanya camina cap a terceres eleccions. Així i tot, el context polític deixa una petita escletxa a la imaginació per sortir de la ingovernabilitat.

Podemos i el pacte amb el PSOE

El secretari general socialista ha decidit presentar l'alternativa en un moment en què Podemos està en hores baixes. Després de punxar en les eleccions del 26 de juny, la formació morada ha tornat a sublimar els vells recels entre errejonistes i pablistes. La cap de gabinet d'Iglesias, Irene Montero, va reconèixer que part de la pugna a Twitter entre Íñigo Errejón i Iglesias es correspon amb la forma com s'han de relacionar amb el PSOE. Aquest remolí podria donar ales a l'alternativa del secretari general un cop passin les eleccions basques i gallegues.

En els darrers dies s'haurien produït apropaments entre podemistes i socialistes, com van manifestar a El Nacional fonts del grup parlamentari del PSOE. El restabliment de la confiança és un primer pas per a dos partits que tard o d'hora s'hauran d'entendre per formular una alternativa d'esquerres a Espanya. Sánchez podria mirar d'arribar aleshores a un pacte amb Podemos i tractar de sumar-hi altres forces després. Com articular la suposada l'alternativa serà l'escull principal: o bé un govern de coalició, o bé, govern en minoria de 85 escons recolzat desde fora per P's i C's.

L'actual control de Podemos està en mans dels qui defensen el govern la primera opció: PSOE-Podemos. Montero va reconèixer que un sector de la formació abroga per una relació "d'iguals" amb el PSOE, per bé que d'altres n'acceptarien una de "més diferent". En el primer dels casos, hi hauria els qui mantindrien la voluntat de "no regalar el govern a canvi de res". Són els propers a Iglesias, i en el segon dels grups, hi hauria Errejón i els afins del número dos. Iglesias assegura que vol una negociació sense "línies vermelles", però podria supeditar l'adhesió d'altres socis al seu pacte. 

Les dificultats d'aquesta primera entente són presents, com a conseqüència del 'no' de Ferraz al dret d'autodeterminació. Les especulacions sobre el canvi de la posició del PDC van quedar resoltes aquesta setmana, amb la polèmica sobre les paraules de Francesc Homs. El PSOE no podrà comptar amb ERC i PDC si no hi ha referèndum. Ara bé, assumit que Iglesias fa dies va tirar-lo per la borda, l'única via per a Sánchez seria l'abstenció de C's i la suma del PNB. Si la formació taronja veu molts costos en anar a terceres eleccions, podria considerar si vol passar aquest tàndem. 

C's descarta el govern de 85 escons

La veda d'un pacte PSOE i Podemos tolerat per Ciutadans, o una entesa entre els tres, va ser oberta pel senador podemista Ramon Espinar aquest dimecres. En una entrevista radifònica, Espinar va assegurar que "a priori" era preferible que C's s'incorporés a una entesa entre ells i PSOE, que anar a terceres eleccions. La pròpia Montero va afirmar la pregunta havia forçat la resposta i es va emparar en la clàssica incompatibilitat amb les "polítiques regressives" de la formació taronja. Rivera va reiterar que Iglesias havia recordat a la campanya al País Basc que no s'entenien.

Rivera és ambigu i ha esquivat la pregunta sobre què faria si Sánchez el busca, després de pactar amb Podemos. "Primer són els socialistes els que han de resoldre les seves crisis" diu, mentre recorda que ells són incompatibles amb els qui volen "trencar" la unitat d'Espanya, i que al mateix PSOE hi ha qui no vol entesa amb Podemos. L'únic que ha negat de ple Rivera és la possibilitat de recolzar un executiu de 85 escons: "inviable". Així i tot, ell sempre ha defensat que no volen ser el topall a la governabilitat i tot apunta que en tercers comicis el PP creixeria a costa de C's. Es veurà.