El vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, ha anunciat després d'una trobada conjuntament amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb les organitzacions sindicals d'Andalusia i Extremadura, que flexibilitzarà cobrar el subsidi de les peonades del PER en aquestes dues comunitats. Si fins ara els jornalers havien de treballar com a mínim 35 jornades per accedir a una prestació per desocupació agrària, a partir d'ara només serà necessari treballar-ne 20.

El govern del PSOE i Podemos argumenta el canvi per la greu situació meteorològica dels darrers mesos, i ha apuntat la voluntat que el canvi sigui temporal. Tot i això no han indicat quan es tornarà a les 35 jornades.

El canvi ha succeït després que el relator especial de l'ONU, Philip Alston, ha afirmat que les condicions de treballadors eventuals al camp de Huelva són "molt pitjors que les d'un camp de refugiats". El ministeri de Treball no comparteix aquesta visió de l'ONU, i ha manifestat que "no restarà impassible" davant aquestes valoracions.

Per això ha comunicat a les organitzacions agràries que s'avançarà en modificacions legislatives per permetre que la inspecció de Treball i Seguretat Social es pugui personar, accedir a aquests infrahabitatges i comprovar les condicions en les quals viuen aquests treballadors.