La tradicional celebració de la Diada a la delegació de la Generalitat a Madrid no ha comptat aquest vespre amb la presència de cap membre del govern de Pedro Sánchez. Cap ministre ni cap alt càrrec de l'executiu s'ha presentat a l'acte convocat als jardins de la Blanquerna i protagonitzat per les intervencions de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la periodista Pilar Rahola.

A la delegació, situada molt a prop del Congrés dels Diputats on avui s'ha celebrat ple, s'han presentat tot just alguns membres dels equips dels ministres, la qual cosa ha provocat ironies sobre la "demostració d'escassa voluntat de diàleg" que ha exhibit el gabinet socialista.

Qui sí que ha anat a Madrid per acompanyar el delegat, Ferran Mascarell, en la convocatòria han estat els consellers d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Justícia, Esther Capella.

Durant la seva intervenció, Artadi ha reclamat “coratge” a Sánchez per obrir-se al diàleg i la negociació i no limitar-se a “les paraules i els gestos”. La consellera ha denunciat la “vulneració de drets” a Catalunya, la detenció i amenaça de treballadors públics i les imputacions contra alcaldes.

Aquesta era la primera Diada des que el PSOE ha tornat al govern, però, com és habitual, la representació política ha estat integrada essencialment per diputats d’ERC i el PDeCAT a Madrid.