El govern rus ha advertit en declaracions a TV3 que a partir d'ara les relacions amb Espanya seran "més complicades" i "poden empitjorar". L'executiu del país dels Urals ha expressat el seu malestar per l'informe de la Guàrdia Civil espanyola que assegura que Rússia va oferir 10.000 soldats al president Carles Puigdemont per culminar la independència, tesi que ha estat avalada pel jutge instructor del cas Volhov.

Una portaveu del govern rus, del Ministeri d'Afers Exteriors, ha assegurat que aquesta afirmació de la Guàrdia Civil "és una absurditat de gran nivell". Ha afegit que ja estan acostumats a la propaganda antirussa originada a Espanya, però que tot i això se sorprenen que es faci tant cas a teories que "volen internacionalitzar el procés".

Al govern rus també ha causat malestar que l'operació de la Guàrdia Civil s'hagi denominat Volhov, que fa referència a una ofensiva conjunta de la División Azul espanyola i de l'exèrcit nazi durant l'ocupació de l'URSS en la Segona Guerra Mundial.

L'ambaixada russa ja va criticar ahir l'informe de la Guàrdia Civil secundat pel jutge, i se'n va riure explícitament en un posicionament inusual en diplomàcia. 

"Cal afegir dos zeros al nombre de soldats (1 milió) i el més impactant de tota aquesta conspiració: les tropes haurien de ser transportades per avions Mosca i Xato muntats a Catalunya durant la Guerra Civil i amagats en un indret segur de la Serra Catalana fins a rebre a través d'aquestes publicacions l'ordre d'actuar", va deixar anar l'ambaixada recordant l'ajuda russa al front republicà als anys trenta.