El Govern ha anunciat que revisarà el protocol que combat els matrimonis forçats, vigent des de l'any 2020. En una entrevista al 324, Laia Rosich, directora general per a l'erradicació de les violències masclistes, ha explicat que aquesta propera setmana reuniran un "grup específic" que debati i plantegi com potenciar aquest protocol i poder tenir, així, un "full de ruta més concret". En aquest sentit, un dels aspectes que més es vol reforçar és el relatiu a la prevenció. Rosich sosté que en aquestes normatives, de manera freqüent, la prevenció és considerada un element "accessori" però aquest ha de ser justament un dels "nuclis clau" dels protocols. Des del Departament d'Igualtat i Feminismes, calculen que aquesta revisió podria estar enllestida el mes de juliol.

L'objectiu, ha indicat Laia Rosich, és dotar-se d'un "pla d'acció ordenat i avaluable" que ajudi a evitar casos com el que s'ha conegut aquesta setmana. Dues germanes pakistaneses que residien a Terrassa van ser torturades i assassinades al Pakistan a mans, presumptament, dels seus familiars en mostrar la seva disconformitat pel matrimoni amb els seus cosins. Davant d'això, Rosich també ha destacat que aquest any 2022 s'han duplicat els recursos i partides per combatre la violència masclista. Amb tot, malgrat que el protocol per lluitar contra els matrimonis forçats va comptar amb un "ampli consens" amb entitats i altres administracions, la seva "aplicació s'ha vist dificultada" per la pandèmia i ara es considera que cal potenciar i millorar alguns aspectes.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, la consellera Tània Verge també admetia que aquesta eina no estava tenint "tot el desplegament que podia haver tingut" a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. La titular del Departament d'Igualtat i Feminismes ha avançat que havien format prop de 400 persones en matèria de prevenció i abordatge de matrimonis forçats i que, a cadascuna de les vuit vegueries catalanes, hi ha una persona de referència per poder fer aquest acompanyament. Davant d'aquesta situació, també se seguirà formant a més professionals arreu del territori per tal que la prevenció sigui cada vegada millor i la identificació de potencials situacions de risc sigui més ràpida. Sobre la revisió del protocol, Verge ha detallat que es fa per "posar-hi recursos suficients i més especialitzats".

La mare de les joves assassinades arriba a Barcelona

Aquest diumenge ha arribat a Barcelona la mare de les dues joves que van ser assassinades al Pakistan per expressar la seva voluntat de divorciar-se dels seus marits, amb els quals les van obligar a casar-se. Azra Shaheen ha dit als mitjans que està "agraïda a les autoritats del Pakistan i, sobretot, al cònsol general del país a Barcelona i les autoritats d'aquí, que han ajudat al fet que hagi pogut tornar a Barcelona". Ella i el seu fill menor seran allotjats en un pis de protecció oficial a Barcelona i no residiran a Terrassa, on vivien amb el pare de la família. El cònsol general de Pakistan a Barcelona, Mirza Salam, ha assegurat que "la policia pakistanesa està avaluant les proves que han trobat, que són molt evidents i ara el que cal és deixar que la justícia es pronunciï" per aquest doble feminicidi.