El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat que el Govern de la Generalitat retornarà l'import de les 23.000 multes interposades i pagades durant el primer estat d'alarma, després que aquest fos considerat pel Tribunal Constitucional (TC) com anticonstitucional. Tot plegat equivaldrà a uns 4 milions d'euros, segons ha matisat Elena en declaracions a TV3. 

El govern espanyol va confirmar la setmana passada que retornaria les multes, de la mateixa manera que el govern basc també va assegurar que reemborsaria els imports abonats per aquestes sancions. Ara és el torn de la Generalitat, que està estudiant la millor manera de dur a terme aquesta operació.  "La sentència posa en una posició molt difícil el manteniment de les multes. Hauran de ser retornades, té complexitat, estem mirant com gestionar-ho", ha reconegut el conseller d'Interior. 

Elena ha compartit la seva opinió sobre la sentència del Constitucional: "A mi em sembla que és injust, ja que si hi ha hagut incompliments, aquestes persones haurien de ser sancionades". Tot i això, el conseller també ha reconegut: "La sentència és molt clara". 

Respecte al segon estat d'alarma, quan hi hagi sentència sobre aquest i segons el resultat, el Govern estudiarà quines mesures s'hauran de prendre. 

Al costat dels Mossos d'Esquadra

En la mateixa entrevista a TV3, Elena ha reiterat el seu suport als Mossos d'Esquadra, en referència a la manifestació que van convocar  dissabte per denunciar la seva instrumentalització política i l'assetjament que han patit els darrers mesos en algunes de les seves actuacions, en especial per controlar botellons. 

"Empatitzo amb el manifest de la manifestació dels sindicats. Volen reconeixement de paraula i fets. I jo comparteixo aquesta demanda", ha assegurat. Elena ha fet especial èmfasi en la instrumentalització del cos de policia: "Hi ha partits que abans deien que els Mossos eren una policia política i ara van a la manifestació a fer-se selfies", ha denunciat, i ha afegit: "Demanen que es despartiditzi la policia, crec que és la meva obligació". 

Elena ha explicat el compromís del Govern amb la policia més enllà de les paraules i garanteix "fets" com més pressupost, contractacions i un projecte de modernització del cos de cara al 2030. 

"La Junta de Seguretat està prevista per al mes que ve i a sobre la taula hi ha l'ampliació de la plantilla. Durant sis o set anys no hi havia contractació i la gent s'anava jubilant. El cos ha anat perdent efectius", ha afirmat Elena.

 

Imatge principal: dos agents dels Mossos d'Esquadra en un control pel confinament / ACN