El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha posicionat al costat del cos de policia dels Mossos d'Esquadra, després que aquest dissabte els sindicats policials convoquessin una manifestació per denunciar que se'ls utilitza políticament i l'assetjament que estan vivint últimament. En una entrevista a TV3, Elena ha afirmat: "Empatitzo amb el manifest de la manifestació dels sindicats. Volen reconeixement de paraula i fets. I jo comparteixo aquesta demanda".

El conseller ha titllat d'intolerables les actuacions que estan patint els cossos de seguretat quan intervenen en els botellots, els quals s'han estès com la pólvora per tot el territori. "La delinqüència als botellots és intolerable i s'ha d'actuar amb contundència", ha sentenciat.

Molt més explícit ha estat amb la seva condemna a la utilització política dels Mossos per part de qualsevol partit, una altra de les principals demandes de la manifestació. "Hi ha partits que abans deien que els Mossos eren una policia política i ara van a la manifestació a fer-se selfies", ha denunciat i ha afegit: "Demanen que es despartiditzi la policia, crec que és la meva obligació". 

Paraules i fets

El conseller ha repetit el seu compromís amb la policia, però com es cristal·litza aquest en els fets que promet? Elena ha explicat el compromís del Govern amb la policia més enllà de les paraules i garanteix "fets" com més pressupost, contractacions i un projecte de modernització del cos de cara al 2030. 

El conseller ha reconegut la necessitat del cos policial d'adaptar-se als nous temps, com per exemple a la nova ciberdelinqüència. També ha expressat el seu desig de comptar amb unes forces de seguretat més feminitzades i ha assegurat la contractació de nous efectius. 

"La Junta de Seguretat està prevista per al mes que ve i a sobre la taula hi ha l'ampliació de la plantilla. Durant sis o set anys no hi havia contractació i la gent s'anava jubilant. El cos ha anat perdent efectiu", ha afirmat Elena, qui s'ha compromès a revertir la situació. 

Distancia amb la comissió sobre el nou model policial

El conseller Elena ha evitat pronunciar-se sobre la comissió sobre el model policial presidida per la diputada de la CUP Dolors Sabater. "El meu deure és garantir el màxim consens a la comissió", ha assegurat. És per això que Elena no es vol pronunciar sobre aquesta, per tal que la seva opinió no afecti el debat que si donarà. 

Ni sobre la comissió, ni sobre els temes que s'hi tractaran. Aquests són els límits d'Elena, qui s'ha negat a donar la seva sobre la proposta de la CUP de crear una oficina independent per fiscalitzar l'activitat dels Mossos d'Esquadra. El nou organisme comptaria amb perfils tècnics i seus territorials que li permetrien tramitar denuncies sobre l'actuació policial. Per ara només és una proposta en el si de la comissió, per materialitzar-se hauria de generar un consens ampli, el qual fins al moment sembla que podria arribar a aconseguir. 

Elena només ha comentat que "els Mossos és dels pocs organismes i grups de treballadors que té els seus propis mecanismes de regulació". Més enllà d'això, només ha confirmat que la comissió durarà més o menys un any i ha expressat que vol que sigui un espai de debat obert. 

 

Imatge principal: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant una visita a una comissaria de Mossos d'Esquarda / ACN