El Govern es manté a l'espera de l'evolució de les dades del coronavirus a Catalunya per acabar de concretar les mesures del que anomena Pla de Nadal, però admet que els indicadors "s'estan complicant" i mostren un "canvi de tendència" que poden afectar les previsions que es van anunciar per a les Festes.

"Hem d'esperar dos o tres dies, així ens ho demanen les autoritats sanitàries", ha argumentat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Budó ha subratllat que s'està registrant un increment de positivitat per damunt dels 8.000 casos setmanals, una Rt d'1.1 -quan fa pocs dies era de 0.92- i que s'estan incrementant el nombre de pacients a les UCI i, per tant, les dades epidemiològiques "no permeten avançar de tram".

No ha volgut concretar si aquest canvi de tendència pot imposar noves restriccions a les condicions previstes de cara a les celebracions de Nadal, ni tampoc ha volgut avançar els escenaris que preveu el Govern. Això no obstant, ha apuntat que ara mateix no hi ha previsió d'incrementar les restriccions actualment vigents, que bars i restaurants es mantindran oberts, i que el cap de setmana la restricció perimetral passarà a ser comarcal.

Nadal amb responsabilitat

"Hi haurà Nadal. Però en funció com siguin les dades caldrà ajustar unes mesures o altres. Necessitem aquestes setmanes, aquests propers dies d'observació", ha demanat la consellera, que ha insistit a fer una crida a la "corresponsabilitat", a rebaixar la mobilitat i les interaccions socials.

Budó tampoc no ha concretat si les mesures que s'adoptin es faran de manera asimètrica a Catalunya, però no ha tancat la porta a aquesta possibilitat si es dona el cas d'algun territori que pugui avançar en les mesures de desescalada.

El que sí ha apuntat és la disposició a atendre la petició d'Andorra sobre la integració a l'àmbit de mobilitat de la comarca de l'Alt Urgell a partir del moment en què s'obri, aquest cap de setmana, el confinament perimetral a comarcal. Això no obstant, ha advertit que el Govern haurà de traslladar la sol·licitud al ministeri d'Exteriors i Interior atès que es tracta del territori d'un altres estat.

Pressupostos

El Govern ha aprovat a la reunió d’avui transferir 57 milions d’euros al Departament de Salut provinents del Fons de Contingència per destinar-los íntegrament al Servei Català de Salut per pal·liar els efectes de la pandèmia.

reunión Govern martes 15 des 2020 Jordi Bedmar

El Consell Executiu ha aprovat en la reunió d'avui la pròrroga dels pressupostos, que hauran d'incorporar les partides extraordinàries per la Covid / Jordi Bedmar

També en la reunió d’avui, l’executiu ha aprovat la pròrroga dels pressupostos del 2020 fins a l’aprovació dels comptes de l’any vinent.

El decret preveu adaptar els comptes per donar cabuda als fons extraordinàries que pugui habilitar l’Estat per a serveis bàsics i als fons de recuperació procedents de la UE. Per aquesta raó, el decret de pròrroga preveu que el Govern pugui autoritzar generació de crèdit per incorporar als pressupostos nous recursos que arribin durant l’any vinent.

 

A la imatge principal la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el vicepresident, Pere Aragonès, al pati dels tarongers, abans de començar la reunió de Govern / Jordi Bedmar