Ja fa una setmana que la pagesia està mobilitzada contra l'excés de burocràcia que pateixen, per reclamar competir amb igualtat amb productes que arriben de tercers països de fora de la Unió Europea o contra unes restriccions que sostenen que els penalitza molt la producció. Aquest mateix dimarts, han bloquejat els accessos a Mercabarna i el Port de Tarragona, i han tallat l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà). Per tal d'intentar respondre a aquestes protestes, el Govern ha anunciat diverses mesures per combatre l'excés de burocràcia que pateix la pagesia i la publicació del calendari de pagaments al sector per al 2024.

Concretament, el que ha acordat el Consell Executiu és ajornar i aplicar una moratòria als nous tràmits burocràtics dirigits a la pagesia i al sector primari que depenguin de la Generalitat. També s'estan "estudiant procediments" per fer les declaracions més senzilles i que siguin declaracions responsables. En una roda de premsa, la portaveu Patrícia Plaja ha assegurat que l'executiu és "conscient de la sobrecàrrega" que pateix el sector i que volen treballar per evitar aquests "esculls". Paral·lelament, el Govern demanarà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que posposi l'aplicació del Quadern Digital d'Explotació fins al 2026. Actualment, la moratòria d'aquest tràmit és vigent fins al 2025. En aquest context, Plaja ha detallat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, escriurà una carta aquesta tarda al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, traslladant-li aquesta petició i la voluntat que també es "flexibilitzin" els tràmits burocràtics que depenen de l'administració estatal i europea: "Calen decisions valentes i decidides per preservar el model agrícola".

Pel que fa als pagaments, el conseller David Mascort ha informat durant la reunió del Consell Executiu que es van desemborsar 213,75 milions d'euros en ajuts per als pagesos l'any 2023, i que enguany ascendiran als 273 milions. Aquest mateix dimarts es publicarà el calendari dels períodes en què es faran arribar aquests imports als pagesos: els ajuts associats agrícoles seran al febrer, els associats ramaders entre març i juny, els dissociats entre gener i maig, els ecorègims entre març i abril, els destinats al sector vitícola entre febrer i setembre, els de sostenibilitat o millora de la biodiversitat entre gener i setembre, i els orientats a fer front a la sequera, també entre gener i setembre.

La flexibilització de les restriccions per sequera, encara en estudi

El passat dijous, tots els grups del Parlament —a excepció del PP i Vox— van signar una proposta de resolució amb tres punts que van acordar amb la pagesia: agilització dels pagaments pendents d'abonar, flexibilització de les restriccions per sequera que té el sector agrícola i una racionalització de la burocràcia. En relació amb les restriccions per sequera, Patrícia Plaja ha assenyalat que ara el Govern està pendent de rebre la proposta que des del sector es farà per alleugerir-les "sempre tenint en compte la complexitat del moment". "Quan la tinguem, l'estudiarem i la valorarem plegats", ha afirmat la portaveu del Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!