Aquest dimarts s'està produint una nova protesta dels pagesos a Catalunya. Centenars de tractors han iniciat aquest dimarts una nova jornada de marxes lentes des de diversos punts de Catalunya des de les 7:00 hores. Des de primera hora, els pagesos gironins han tallat l’N-2 a l’altura de Pontós, on han deixat diversos tractors per bloquejar el pas. La via està tallada en els dos sentits de la marxa, tot i que d'entrada els pagesos permetien que hi circulessin alguns vehicles. Davant la previsió de bloquejos, França no permet que els camions circulin en sentit sud des de la frontera i els obliguen a girar cua al Pertús.

🔴🚜 Vaga dels pagesos a Catalunya, DIRECTE | Última hora dels tractors a Mercabarna

Els pagesos han aconseguit tallar el trànsit de l'AP-7 a Pontós poc abans de les 10:00 hores. Els agricultors han obert un accés i han entrat a la calçada muntant barricades amb pneumàtics, troncs i cablejat. Inicialment, han acordat amb els Mossos que s'hi quedarien a dinar. Hi ha hagut alguns moments de tensió amb els manifestants quan els tractors han encerclat algunes furgonetes de la Brigada Mòbil, però, finalment, els agents s'han retirat. La voluntat dels manifestants és tornar a fer nit a la carretera, com ja van fer la setmana passada a Medinyà. Alguns dels camions porten matalassos, cadires i provisions per passar tota la jornada. També tenen menjar. De moment, s'ha preparat una arrossada popular on s'han cuinat uns 65 quilos d'arròs i s'ha repartit pa i aigua entre els assistents. Però també tenen carn per fer a la brasa i calçots, previsiblement pel sopar.

Barricada a l'AP-7

A primera hora un grup de pagesos de Girona ha aconseguit arribar a peu fins a l'AP-7 des de Pontós seguint un camí secundari. Després de tallar la tanca perimetral, els manifestants han accedit al damunt de la calçada i han aconseguit entrar a l'autopista, on han entravessat diversos palets a la calçada i l'han aconseguida tallar momentàniament en els dos sentits. Cinc furgonetes de la Brigada Mòbil, però, han arribat fins al tall, han fet marxar els pagesos de l'autopista —en cap moment, sense fer ús de la força— i han tornat a obrir-la al trànsit després de llançar al voral els palets que hi havia a la calçada. En aquests moments, els antiavalots han fet un cordó de seguretat just arran de l'AP-7 i mantenen un grup d'una cinquantena de pagesos al voral. 

Pagesos i Mossos han estat una bona estona negociant el tall de l'AP-7, ja que els agricultors tenien intenció de tallar l'accés a l'AP-7 fins al migdia, però la policia només els hi permetia 2 hores. Finalment, no s'ha arribat a un acord i els agricultors han entrat a la calçada, on han entravessat troncs, pneumàtics i cables i els han calat foc, i de moment, hi ha muntada una barricada.

Bloqueig de l'entrada a Mercabarna

En paral·lel, a Barcelona una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l'Anoia bloquegen des d'aquest matí l'entrada de MercabarnaDes de primera hora bloquejaven l'accés pel Prat, i des de migdia també ho han estès a una segona entrada a Mercabarna, l'accés de Barcelona. Així doncs, només queda obert l'accés nord, una entrada més secundària. Finalment, sobre les 14.00 hores els pagesos han tret els seus tractors i han obert l'accés de Barcelona. Segons han acordat amb els Mossos d'Esquadra el bloqueig de l'entrada principal del mercat es mantindrà tancada fins a les 16.00 hores.

Fins a set furgonetes dels Mossos d'Esquadra s'han situat en línia evitant que els vehicles poguessin accedir al recinte a primera hora del matí. Els tractors han arribat cap a les 9.15 hores, convocats pel sindicat Unió de Pagesos, i s'han col·locat davant dels furgons policials. Malgrat tenir la intenció inicial de barrar el pas de tots tres accessos, els Mossos ho han impedit. Una delegació de pagesos ha entrat al recinte per reunir-se amb la direcció de Mercabarna i negociar el bloqueig, si bé han assegurat que es quedaran aquí tot el dia independentment dels resultats de la negociació.

En declaracions a la premsa, el secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat, Xavier Oliva, ha explicat que han triat portar l'acció a Mercabarna perquè es tracta d'un "punt estratègic". Per aquest centre logístic entren mercaderies i productes de fora de la Unió Europea per un preu molt més barat i sense haver de passar les estrictes normatives internes. Els pagesos del Prat també critiquen que tenen por que les restriccions d'aigua per la sequera signifiquin "la mort" de l'agricultura al Baix Llobregat. Ara bé, malgrat la repercussió mediàtica de l'acció de protesta, els organitzadors asseguren que "no volen fer mal a ningú" ni perjudicar greument l'activitat. Per això van avisar amb antelació que hi vindrien, i han optat per fer l'acció dimarts (el dia fort va ser dilluns). "Anem a fer soroll, però volem permetre que l'activitat no es vegi perjudicada", ha dit Oliva.

Per la seva banda, Mercabarna ha assegurat que el mercat "no és el problema sinó part de la solució". Així ho ha assegurat la directora de màrqueting i relacions institucionals del mercat majorista, Ingrid Buera, que ha admès "sorpresa" per "certes crítiques" dels agricultors. Buera ha defensat que un 70% dels productes que comercialitzen a Mercabarna són provinents de l'Estat, i d'aquests un 15% és de Catalunya. Així mateix, ha xifrat en més de 300.000 les tones de fruites i verdures que venen cada any i que són d'agricultors catalans.

Talls de carreteres

A Tarragona, circulen tractors des del Vendrell, la Bisbal del Penedès i Rodenyà cap a Valls, i hi ha una marxa lenta per l'autopista AP-7 entre Camarles i L'Ampolla, en sentit a Tarragona, segons informa el Servei Català de Trànsit.  Aquestes marxes, juntament amb la intensitat del trànsit en hora punta estan provocant retencions a diferents punts viaris de Catalunya, com l'AP-7, la B-23, la C -59, la C-17 o la C-58.  A la C-25, l’eix transversal, una protesta també talla la circulació a l'altura de Vic.