El Govern admet que té damunt la taula la possibilitat d'obrir els centres comercials, especialment els que es troben a l'aire lliure, per "esponjar" l'afluència de públic en els comerços de cara a les compres de Nadal. "Estem acabant de valorar, i més, vistes les aglomeracions d'aquest cap de setmana", ha admès la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

La portaveu del Govern, que ha insistit en la necessitat d'evitar aglomeracions, fer les sortides de manera esglaonada i no fer les compres en grup, ha explicat que la decisió es prendrà "en les properes hores o dies". 

L'executiu preveu avançar l'obertura dels centres comercials, que no està prevista en l'actual tram 1 de desconfinament, arran de les concentracions de públic i l'èxit de vendes que es van registrar en els eixos comercials de Barcelona i altres ciutats catalanes durant aquest pont. "Les imatges d'aquest cap de setmana són naturals, però són preocupants, perquè no estem en una situació de normalitat", ha advertit.

Manifestació comerciants  comerç Covid plaça Sant Jaume - Sergi Alcázar

Treballadors de centres comercials s'han manifestat aquest matí a la plaça Sant Jaume reclamant la reobertura / Sergi Alcàzar

Precisament, aquest matí hi ha hagut una manifestació a la plaça Sant Jaume dels empresaris i treballadors dels centres comercials reclamant-ne la reobertura.

No s'avança al tram 2

De moment, Budó ha confirmat que tampoc no s'avançarà al tram 2 del desconfinament aquesta setmana perquè per fer-ho caldria que l'índex de transmissió del virus (Rt) estigués per sota del 0,9 i, segons les darreres dades, es troba al 0,96.

La consellera ha explicat que es mantindrà el pla per a les celebracions de Nadal amb reunions de fins a 10 persones, en les quals es barregin com a màxim dues bombolles de convivència, i amb una pròrroga del confinament nocturn.

Amb tot, ha insistit en la necessitat d'extremar les mesures, reduir el temps de les trobades, utilitzar les mascaretes mentre es pugui i garantir la ventilació dels espais amb finestres obertes malgrat que sigui hivern. "La pandèmia és aquí i hem de ser capaços de garantir aquestes mesures per evitar un rebrot després de Nadal", ha advertit.