Després d'un pont de la Puríssima amb un gran èxit de vendes i aglomeracions als eixos comercials de Barcelona i altres ciutats catalanes, empresaris i treballadors del sector han omplert avui la plaça Sant Jaume per reclamar la reobertura immediata de les botigues dels centres comercials tancades en aplicació de les restriccions per la Covid-19. Empresaris i treballadors han omplert la plaça sota el clam “Volem obrir”.

Més de 3.000 comerços de centres comercials van haver de tancar les portes el 30 d’octubre i, d’aquests, el 85% són petits negocis. La impossibilitat de reactivar immediatament l’activitat posa en perill la viabilitat de molts d’ells i, en conseqüència, milers de llocs de treball estan en joc, alerten. Es calcula que les pèrdues poden arribar als 500 milions d'euros.

Catalunya, l'excepció

Els empresaris i els treballadors denuncien que hi ha un tracte desigual al comerç i destaquen que l’obertura dels centres comercials evitaria aglomeracions com les registrades aquest pont de la Puríssima, inici de la campanya de Nadal. Així, recorden que a Espanya, excepte en alguns indrets de Castella i Lleó, els centres comercials són oberts. El mateix passa a França i Alemanya.

Els centres comercials i els seus comerços reivindiquen que són espais segurs. Asseguren que han posat totes les mesures necessàries per reduir riscos, que han invertit més de 3 milions d’euros en controls d’aforament, eliminació dels espais d’oci, reforç de la vigilància per al control del compliment de les mesures, increment de la neteja dels espais, renovació i qualitat de l’aire, dispensadors de gel hidroalcohòlic a tots els accessos, entre altres.

Manifestació comerciants  comerç Covid plaça Sant Jaume - Sergi Alcázar

"Obrir o morir" es podia llegir a les pancartes que s'han vist a la concentració dels empresaris i treballadors de les botigues dels centres comercials / Sergi Alcàzar

Decisió injusta

El Govern, asseguren, no ha sabut donar cap explicació veraç de per què poden obrir les botigues, excepte les que estan ubicades en centres comercials, ni tan sols quan s’han proposat mesures més restrictives que la resta. “És una decisió totalment injusta i injustificada que comporta un dany irreparable i cap benefici a la societat. Una decisió que crea una asimetria en la lliure competència sense cap justificació epidemiològica”, han denunciat en un manifest que s’ha fet públic coincidint amb la concentració. “Les botigues dels centres comercials també som comerç”, reivindiquen.

Davant d’aquesta situació, les associacions de comerciants demanen al Govern que valori la importància de garantir la viabilitat d’aquest sector per mantenir els llocs de treball  i alerten que aquesta pot ser l’última oportunitat per al sector de salvar un any molt dur.

Signants del manifest

Signen el manifest Barcelona Oberta, Comertia, Gremi Restauració de Barcelona, CECOT Comerç, ANGED (Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució), ACES (Associació Espanyola de Cadenes de Supermercats,) ABCcat (Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya). AECC (Asociació Espanyola de Centres i Parcs Comercials) Retailcat, Marcas de Restauración, Eurelia, Barcelona Comerç, Amicca, Acotex, Foment Comerç i Pimec Comerç.