"Consens" ha estat la paraula que més ha repetit la portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Consens intern del Govern, del qual comencen a sortir grinyols, i consens entre les forces independentistes que permeti tirar endavant el procés i concretar el calendari del full de ruta.

Munté ha assegurat que l’executiu afronta amb “tranquil·litat” el debat parlamentari de la qüestió de confiança i les cites posteriors, debat de política general i pressupostos. “Convençuts que de manera absolutament unitària, com a Govern, volem culminar de la millor manera possible el full de ruta”, ha assegurat.

El debat de la qüestió de confiança, que començarà demà a la cambra catalana, coincideix amb l’aniversari de les eleccions del 27-S i amb un moment en què han aparegut tensions de manera pública entre els socis de l'executiu.

Crida del president

El president, Carles Puigdemont, ha recordat aquest matí a través d’un tuit la confiança que fa un any van donar els ciutadans a JxSí a les urnes. “Siguem-ne dignes i complim el seu mandat”, ha reclamat.

Precisament, Munté ha recordat que JxSí va servir per sumar “persones diverses” i que amb la qüestió de confiança s’haurà de revalidar aquesta confiança, no només en la figura del president sinó també en “la manera de treballar el Govern”.

No obstant, la consellera no ha explicat el contingut de la intervenció de Puigdemont. De fet, el president té previst explicar als membres del grup parlamentari de JxSí, mitja hora abans d’intervenir al ple, el contingut de la seva proposta.

Ha insistit, però, que el Govern està disposat a introduir canvis per “reforçar” el full de ruta, però ha defugit fixar una data concreta atès que, segons ha assegurat, s’està buscant el “màxim consens” en instruments “democràtics” que donin veu als ciutadans i “siguin interpretables des del punt de vista internacional”.

Precisament, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha insistit en aquest tema a través –també- d’un tuit.

Munté ha tret ferro a la polèmica provocada ahir per un tuit del conseller de Cultura, Santi Vila, en què lloava que els votants han premiat la centralitat que han mostrat el basc Iñigo Urkullu i el popular Alberto Núñez Feijoo, la qual cosa es va interpretar com un qüestionament de l'estratègia de Puigdemont. "Cap contradicció", ha replicat la consellera referint-se al plantejament unitari del Govern.

Pel que fa a l'escenari que ha quedat a la política espanyola després de les eleccions basques i gallegues, la portaveu del Govern ha admès que se n'havia parlat en el si de l'executiu per constatar la situació d'"enorme bloqueig" en què està encallada la política espanyola.