Arran de la publicació a El Nacional de la utilització indeguda de diners públics en viatges i despeses vàries per part del ja excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, el Govern ha anunciat avui que està valorant la possibilitat de querellar-s'hi. 

Aquesta decisió arriba després que ERC i el PSC hagin presentat una querella contra De Alfonso, i CDC estigui a punt de fer-ho davant el Suprem, com ho ha posat de manifest avui el conseller de Justícia, Carles Mundó, a RAC1, on ha assegurat de manera prudent i cautelosa que el Govern "té l'obligació d'actuar" si realment l'excap de l'Oficina ha estat utilitzant diners públics per fer coses fora de les seves obligacions, perquè "els ciutadans de Catalunya no tenen cap obligació de suportar aquestes despeses". 

Mundó, a més, ha aprofitat per titllar d'"exhibicionista" De Alfonso, tal com ho posen de manifest aquestes gravacions. 

De Alfonso i membres del seu equip van desenvolupar una intensa agenda internacional fent –quasi– la volta al món, amb unes despeses totals de més de 130.000. Però no només això. També va realitzar 22 viatges a Madrid, que precisament coincideixen amb els dies de les reunions amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i, per tant, amb les dates de les gravacions filtrades, com publica El Crític

Paral·lelament, el Govern ha de buscar la persona que el substitueixi, que haurà de ser proposada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ratificada per tres cinquenes parts del Parlament, com ja va passar amb De Alfonso, quan va ser proposat per Artur Mas i, de 135 diputats, només tres van votar en contra.

Les denúncies dels partits

Només 48 hores més tard que es fes públic l'escàndol que relacionava el ministre de l'Interior en funcions i el llavors cap de l'Oficina Antifrau en una trama de conspiració per enfonsar polítics independentistes, ERC va presentar una querella a la Fiscalia Superior de Catalunya –que s'acabarà tramitant a Madrid perquè és on van tenir lloc els fets– el 23 de juny, als volts de la revetlla de Sant Joan.

El PSC ha presentat la querella aquest dimarts per calúmnies, després que el mateix De Alfonso els acusés de filtrar les gravacions, perquè hi havia una investigació en curs sobre els socialistes. 

CDC presentarà una querella directament al Tribunal Suprem, però aquesta anirà dirigida a Jorge Fernández, per, entre altres coses, denunciar les seves actuacions contra l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot també va anunciar accions legals, tot i que de moment només prepara la denúncia que farà al Parlament.