Canvi en la proposta sobre contractació temporal del govern espanyol. Introdueix la possibilitat que les empreses facin contractes temporals per a cobrir activitats ocasionals amb una durada màxima de tres mesos, cosa que podria seduir a la patronal CEOE, que aquest mateix dimecres s'ha mostrat oberta a negociar la reforma laboral.  Això sí, amb topalls per l'ús d'aquests contractes en funció de la grandària de l'empresa i amb especificitats pel sector de l'agricultura. 

Una modificació que afectaria l'article 15 de l'Estatut dels Treballadors, que regula la durada del contracte, i en el qual es treballa per a intentar delimitar l'elevada temporalitat del mercat laboral a Espanya. L'objectiu és limitar models i ús dels contractes temporals, fer que l'indefinit sigui el que se subscrigui per defecte i incentivar l'ús del fix discontinu.

Plantejament inicial 

Una proposta que modifica els plantejaments inicials d'aquesta negociació, quan es va incloure prohibir l'ús del contracte temporal per a pics d'activitat quan aquesta major càrrega de treball tingui a veure amb l'activitat "normal i permanent" de l'empresa.

En una altra proposta posterior, es va introduir una limitació a la temporalitat en les empreses que només podien cobrir un 15% dels llocs estructurals amb aquests contractes. Tots dos plantejaments es van topar amb el ferm rebuig de la patronal, que insisteix en la importància de la flexibilitat per a l'ocupació.

La CEOE

Ara, el govern espanyol fa aquesta proposta després que la CEOE hagi anunciat aquest dimecres que està disposada a negociar la reforma laboral "amb esperit d'acord" i "sense línies vermelles". Així demostrava que, després d’enretirar-se dels últims pactes amb el govern espanyol, la CEOE vol estar present en la reforma laboral que s'està negociant.

Així ho ha indicat aquest dimecres el president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, que ha assenyalat, però, que el pacte de govern entre PSOE i Podemos en aquesta matèria difereix del que defensa Brussel·les. "Li donarem espai i marge, tenim un mes al davant" ha assegurat.

Els ERTO

Pel que fa als ERTO, la UGT  assenyala que" si existeixen exoneracions de quota patronal, vagin acompanyades de garantia de manteniment d'ocupació". 

Sobre el nou mecanisme Xarxa, explica que el govern farà una altra proposta, després del rebuig de totes les parts a l'últim plantejament, "que pogués acostar postures" i que espera per a la pròxima reunió.

Punts a negociar 

El govern espanyol ha lliurat als agents socials, que tornaran a reunir-se aquest divendres, un document amb la situació de cadascun dels punts que es negocien en aquesta taula.

Segons han detallat CCOO i UGT, altres punts de negociació col·lectiva com la prevalença del conveni del sector i la ultraactivitat es mantenen sense canvis.

 

Imatge principal: La ministra de treball i economia social, Yolanda Díaz reunida amb els actors socials