El Govern es prepara per afrontar una campanya d'estiu "difícil" pel que fa als incendis, segons han alertat aquest dimarts la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una compareixença al Parlament. Jordà ha anunciat que es posarà en marxa el pla de prevenció d'incendis "més ambiciós de la història del país", que triplicarà la dotació econòmica respecte a l'anterior projecte. Així mateix, ha explicat que treballen "prèviament" per impulsar quatre estratègies de gestió forestal i evitar que els focs d'aquesta temporada d'estiu es converteixin en "grans incendis forestals".

Aquest estiu es preveu una situació "desfavorable" a tot el país a conseqüència de la sequera, especialment al litoral i el prelitoral gironí i barceloní i la Catalunya central, segons han explicat en la compareixença. "Caldrà estar preparats per la presa de mesures de prevenció sense precedents per la naturalesa de la mesura, la durada en el temps o l'extensió en el territori, o per tot alhora", ha advertit la consellera, que ha anunciat un pla de prevenció d'incendis dotat amb 74 milions d'euros. En concret, aquest pressupost permetrà incrementar un 50% les ajudes destinades als treballs forestals a les finques privades i un 25% a les públiques. També servirà per finançar el manteniment d'estructures que permeten evitar els grans incendis, és a dir, els que avancen amb rapidesa i cremen més de 500 hectàrees. 

La consellera ha assenyalat que "no es poden evitar els incendis", però sí impedir que causin grans problemes. "Els incendis d’avui es van gestar fa més de 20 anys, som on som a causa de molts anys d’inacció i manca de polítiques", ha defensat. Segons Jordà, la sequera i les altes temperatures compliquen encara més la situació d'aquesta campanya d'estiu, que s'afrontarà amb una vegetació molt seca. "El clima està canviant i ho està fent molt ràpidament, per això calen noves estratègies", ha afegit, en referència al canvi climàtic. 

Mesures de gestió forestal i territori

A banda, Jordà ha apuntat que el Govern ja està treballant en quatre estratègies "de gestió forestal i territori" davant una campanya d'incendis que s'espera "llarga". Per començar, ha parlat de "gestió i ordenació del paisatge" amb una "recuperació del mosaic agroforestal", on es combinin boscos amb els conreus i pastures. També ha apostat per fomentar la "bioeconomia basada en productes del bosc i de quilòmetre 0", és a dir, aprofitar els recursos procedents del bosc, com la fusta. "L'objectiu en tres anys és passar a gestionar de manera sostenible el doble de matèria que el 2022", ha puntualitzat Jordà. Una altra mesura que el Govern ha posat sobre la taula és la "simulació de processos ecològics propis del bosc, a través d’un règim d’incendis controlats", un procediment que també es farà en àrees remotes del país per tal de recuperar "processos ecològics naturals".

Mitjans per afrontar la campanya d'estiu

Per la seva part, el conseller Joan Ignasi Elena ha anunciat que tant el cos de Bombers com el d'Agents Rurals han incrementat la seva plantilla i flota de cara a la campanya d'estiu. De fet, els Agents Rurals ja han fet unes 25.000 actuacions preventives durant un any, i comptaran amb gairebé 500 agents arreu del territori del país i una flota de 238 vehicles, 18 drons i 1 helicòpter. ​Pel que fa als Bombers, també disposaran de més efectius i de mitjans aeris.