Un dels punts més preocupants de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya, previstes de moment per al 14 de febrer, és la possibilitat que hi hagi una gran abstenció entre els votants per por de trobar aglomeracions als col·legis electorals, un factor d’especial risc a causa de la pandèmia del coronavirus.

Per mirar de donar el màxim d’informació al votant sobre l’ocupació dels llocs de votació, el Govern treballa en una aplicació per a mòbil —app— que permeti saber en temps real si el col·legi electoral de cada votant està ple o no i quin és el moment més indicat per anar-hi.

Així ho avança El Món a RAC1, a partir de declaracions del conseller d’Exteriors i encarregat de les eleccions, Bernat Solé, en una entrevista al podcast 14-F de RAC+1. L’app també incidirà en totes les mesures de seguretat necessàries per anar a votar sense risc per a la salut.

Sempre segons el mitjà citat, en aquesta aplicació cada ciutadà podrà consultar també el col·legi on ha d’anar a votar, ja que hi haurà canvis respecte al que ha estat habitual en les anteriors votacions, perquè aquest cop s’han habilitat espais més grans i amplis que es puguin ventilar.

Segons el conseller Solé, amb aquesta aplicació els votants “podran conèixer en tot moment la densitat de ciutadania votant al col·legi que els pertoca, i per tant, podran veure en quin moment hi ha una situació favorable amb menys persones al col·legi electoral”.

També es preveu que l’app enviï recordatoris als ciutadans sobre les mesures de seguretat que cal seguir per anar a votar. Per això, ha insistit Solé, “demanem a la ciutadania que faci aquesta consulta abans d’exercir el seu dret a vot”. A hores d’ara l’aplicació s’està enllestint i es podrà descarregar uns dies abans del 14 de febrer.

Campanya a mitjanit

Aquest anuncia arriba just quan aquesta mitjanit engega, oficialment, la campanya electoral, la més inèdita i incerta de la història recent de Catalunya a causa de la Covid-19. El risc que l'electorat opti per quedar-se a casa per por al contagi marcarà les eleccions. De fet, és un dels principals arguments perquè el Govern de la Generalitat insisteix que calia suspendre els comicis i deixar-los per a la primavera, quan previsiblement la situació epidemiològica serà, si més no, una mica millor gràcies a la vacuna.

 

Imatge principal: Cues en un col·legi electoral portuguès diumenge passat / Efe