Fa setmanes que les converses entre el Departament d'Economia i Catalunya en Comú avancen a bon ritme, amb la discreció com a recepta bàsica. El vicepresident Pere Aragonès ha anunciat aquest dimecres que "a principis de la setmana vinent" podria anunciar-se ja "un preacord en matèria d'ingressos pels pressupostos del 2020". 

Per bé que no n'ha donat més detalls, el cert és que aquesta mateixa setmana els comuns reconeixien que en matèria de fiscalitat, la negociació estava molt avançada, amb mesures concretes que preveuen l'augment de l'IRPF en els trams més alts. 

Si es materialitza i es fa pública aquesta entesa, el següent capítol a consensuar serà per la part de la despesa. La líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach ha posat aquesta setmana una nova condició imprescindible perquè el seu grup doni suport als comptes de la Generalitat: que l'executiu elabori un decret per reduir les llistes d'espera a la sanitat pública. Un dels punts on ja hi ha hagut pacte és en la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries. 

Des de 2017 que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats. Els últims que van aprovar-se va ser encara amb Junqueras com a vicepresident i conseller d'Economia. Va ser gràcies al suport de la CUP, que va votar-hi a favor després que Puigdemont inclogués el referèndum al full de ruta del govern de Junts pel Sí.