El Govern català ha posat deures al president espanyol, Pedro Sánchez, després que ha acceptat decretar el confinament total de la població. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha manifestat que l'executiu espanyol ha de garantir que "cap família quedi sense ingressos" pel coronavirus, i que ara ha d'ajudar les empreses, els treballadors i els autònoms per la supervivència del teixit productiu.

"Amb el confinament total sabem què hi posen les empreses, què hi posen els treballadors, però no sabem encara què hi posa l'Estat espanyol", ha lamentat. "Nosaltres ens centrem en el fet que cal garantir els recursos de les famílies. I, en aquest sentit, els ERTO's garanteixen uns ingressos. Cal garantir que cap família es quedi sense ingressos", ha indicat.

Segons Budó, qui s'ha d'endeutar ara és l'Estat. I ha reclamat també que es retornin les competències en matèria de salut i seguretat al Govern, donat que la centralització no ha funcionat.

La consellera ha agraït de totes maneres a Sánchez que al final hagi acceptat la proposta del president Quim Torra d'anar al confinament total. "Agraïm que finalment hagin decidit aplicar aquesta mesura i com no pot ser d’altra manera hi donem suport. No es tracta de posar-se medalles ni cap mèrit. Celebrem que el govern espanyol hagi pres la mesura de confinament total”, ha reiterat.