Responsabilització unànime del Govern a l'Estat per les situacions de pobresa a Catalunya. El vicepresident, Oriol Junqueras, i una bateria de consellers, han apuntat l'executiu espanyol com a responsable de prendre decisions que dificulten el combat de les desigualtats.

En completa alineació amb la intervenció del president, Carles Puigdemont, tots han posat el punt en què a Catalunya es viuria millor amb un Estat Propi, amb una administració sobirana. Concretament, Junqueras ha apuntat a que "hi ha una contradicció entre una economia amb símptomes positius i unes deficiències en l'àmbit social". I això, principalment, és culpa del dèficit fiscal, però també els interessos, setze vegades major que el BCE, a que es proporciona el diner des de Madrid.

"El conjunt de la nostra economia genera prou ingressos per fer front a tots els reptes", ha defensat, afegint que "malauradament aquest esforç de la societat, economia i fiscal, no està a disposició del conjunt de la societat". El responsable econòmic del Govern ha explicat que "malgrat la nostra economia té un comportament positiu", amb un creixement del 3,4%, hi ha "uns mecanismes d'estalvi social en perill que erosionen la capacitat de resistència davant les dificultats futures".

L'acció del TC

Les decisions del Tribunal Constitucional també han estat motiu de càrrega, en aquest cas per part de la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Borràs ha assegurat que ha estat aquesta instància judicial és qui ha paralitzat mesures com la de la llei de pobres energètica o el codi de consum català.

A més a més, ha reivindicat la feina de l'executiu en les seves polítiques per tal que "cap família quedi privada d'un habitatge digne". La defensa, en bona part aferrissada, ha vingut a dir que aturar aquestes situacions és una prioritat perquè "és un drama".

Les ajudes

"Som conscients que ens vénen situacions sobrevingudes", ha assegurat la consellera d'Educació, Meritxell Ruiz, però entén que el Govern està posant-hi tots els esforços. "Tots els alumnes en els llindars establerts tenen beca menjador garantida", ha exemplificat, en una temàtica molt criticada per l'esquerra parlamentària.

Però les dificultats hi són. En concret, Ruiz ha assenyalat l'Estat per haver deixat de donar finançament des del 2011 per les llars d'infants, per la qual cosa la Generalitat ha de fer front a una part del cost, que entenia que "no podia traslladar a les famílies". Ara, ha avançat, la intenció és definir aquestes dotacions, perquè reben el mateix famílies amb rendes diferents i això "és injust".