El Govern i el Parlament s'han abocat avui amb els presos polítics, coincidint amb el trasllat d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa a centres penitenciaris catalans. El suport ha estat contundent.

L'arribada dels presos polítics a Catalunya -a falta del trasllat de Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn- no ha estat però cap celebració, sinó una jornada plena de gestos reivindicatius. El president Quim Torra i un gran nombre de consellers han acudit a Lledoners (Bages), i el president del Parlament, Roger Torrent, ha anat a Figueres al centre de Puig de les Basses (Alt Empordà), on també hi han estat presents nombrosos diputats. En tots els discursos s'ha reclamat la llibertat dels presos. Alguns ho han vinculat públicament a la materialització de la República, com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

El sobiranisme ha pujat un esglaó de l'escala amb l'arribada dels presos polítics. Mentre al Parlament JxCat i ERC pactaven amb la CUP una moció que es votarà demà dijous per reiterar els "objectius polítics" de la República, a les manifestacions convocades a les portes de les dues presons reapareixien les estelades, després de mesos en què havien cedit quasi tot el protagonisme al color groc. Són indicis. I tot això es produeix abans que dilluns Torra es reuneixi a la Moncloa amb el president espanyol, Pedro Sánchez, en una trobada on el mandatari català plantejarà l'autodeterminació.
 

Els presos polítics segueixen privats de llibertat, però amb el trasllat a Catalunya es mouen algunes peces del tauler, i la política catalana hi guanya capacitat de moviment. És això el que s'ha començat a dibuixar avui. Una dada: Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart no han arribat a Lledoners en furgó policial, sinó en dues furgonetes Volkswagen sense cap distintiu policial, escortades per dos vehicles dels Mossos. En el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa no va poder ser igual, perquè el viatge va ser directe des de Madrid amb vehicles de la Guàrdia Civil.

La rebuda dels presos polítics ha tingut un impacte polític a Catalunya que trancendit l'independentisme, i també s'hi han vist membres dels comuns, com el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens, que recentment va visitar Junqueras acompanyant el líder de Podemos, Pablo Iglesias. També hi ha estat present l'expresident Artur Mas, des de fa mesos enretirat del dia a dia polític.

El trasllat dels presos polítics ha quedat enrarit per l'incident que es va produir ahir dimecres a la presó de Zuera (Saragossa), on va fer parada el comboi de Junqueras, Romeva i els Jordis, quan per la megafonia del centre es va cridar "Viva España" en diverses ocasions.