La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha admès aquest dilluns que no es podien "fiar totes les cartes" al govern espanyol perquè aconseguís que el català fos oficial a Europa durant el seu torn de presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea. Serret ho ha dit hores després que s'hagi sabut que l'executiu estatal ha descartat portar a votació el tema al Consell d'Afers Generals a Brussel·les de demà. Amb tot, Serret ha advertit que el Govern mantindrà "l'exigència" amb l'executiu estatal perquè la qüestió no decaigui de l'agenda europea i més enllà d'això ha reiterat, com ja ho feia al matí, que la Generalitat manté converses amb la pròxima presidència rotatòria, que recaurà en Bèlgica, per aconseguir l'objectiu.

"Mantenim l'optimisme, no ha acabat res. Continuarem amb la màxima exigència perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europea més aviat que tard", ha assegurat Serret. "Acaba la presidència espanyola però no s'esgota el compromís de l'executiu estatal per fer tot el que estigui a les seves mans per aconseguir la unanimitat de l'oficialitat del català a la UE", ha afegit, tot referint-se al fet que la decisió per adoptar una nova llengua al club dels 27 ha de ser adoptada de forma unànime per tots els seus membres.

Serret ha admès que Europa "té els seus tempos" i ha recordat que queden informes pendents de caire econòmic i jurídic. Per això ha opinat que ara allò important és "mantenir viu" el tema a l'agenda europea i "mantenir l'exigència al govern espanyol perquè la qüestió no decaigui". A preguntes dels periodistes Serret també s'ha referit a l'informe que ha transcendit aquests dies que xifra en 132 milions d'euros el cost de l'oficialitat del català a Europa. Després de recordar que Espanya s'ha ofert a assumir la xifra, la consellera ha subratllat que es tracta d'un informe "preliminar" i "bastant genèric" a partir de l'experiència de l'irlandès. Serret ha subratllat que caldrà "treballar i afinar" el possible impacte econòmic de la mesura.

Aproximacions amb Bèlgica

A finals de novembre, la consellera Serret ja va admetre que el Govern ja ha protagonitzat "aproximacions" amb Bèlgica perquè faciliti la garantia del català a la Unió Europea un cop prengui el relleu d'Espanya al capdavant de la presidència del Consell de la UE. Tenint en compte que aquest 12 de desembre serà l'última oportunitat per debatre la qüestió del català amb Espanya ostentant el càrrec, l'executiu va decidir començar a contactar amb qui n'agafarà el relleu, Bèlgica, per tal de facilitar l'oficialitat del català a la UE. La consellera d'Acció Exterior va assegurar que el Govern segueix tenint interlocució amb tots els estats de la UE i ha assegurat que ho fan "amb la màxima ambició i exigència".