El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatjarà aquest dissabte a Kíiv per encetar la presidència rotatòria europea. El viatge, que serà un gest per donar suport a Ucraïna, s’ha anat teixint durant les darreres setmanes, i ha estat anunciat per Volodímir Zelenski en la seva intervenció telemàtica davant dels líders europeus en motiu de la reunió del Consell Europeu. Sánchez hi viatjarà aquest divendres des de Brussel·les en tren, passant per Polònia. Fonts de La Moncloa expliquen que en l’agenda del president espanyol es preveu una reunió amb el seu homòleg ucraïnès, i que pronunciï un discurs davant del parlament ucraïnès.

Serà la tercera vegada que Sánchez es desplaça fins a Kíiv per entrevistar-se amb Zelenski, però en aquesta ocasió no només hi anirà com a president del govern espanyol, sinó també abanderant la condició de la presidència del Consell de la Unió Europea. “La guerra d’agressió de Rússia a Ucraïna i les seves conseqüències serà una prioritat durant el semestre espanyol”, assenyalen fonts de La Moncloa, que afirmen que un dels objectius de la presidència del Consell de la Unió Europea en mans d’Espanya serà “el compromís amb l’estabilització, la recuperació i la reconstrucció d’Ucraïna”.

Després de la reunió amb Zelenski programada per dissabte, Sánchez es dirigirà a Madrid. I serà a La Moncloa on, diumenge, es reunirà amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. Dilluns es reunirà amb el col·legi de comissaris en el marc de l'inici de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

L’últim cop que Pedro Sánchez va visitar Ucraïna va ser el passat mes de febrer. En aquella visita, el president del govern espanyol va visitar també la ciutat de Butxa, on els russos van fer una massacre a l'inici de la guerra, i també va passejar-se pel barri d'Irpin, a Kíiv. El motiu d’aquella visita va ser pel primer aniversari de l’esclat de la guerra. L’anterior vegada que el president del govern espanyol va mantenir una trobada amb Volodímir Zelenski havia sigut el 21 d’abril.

Viatjar en tren a Ucraïna durant la guerra

Per culpa de la guerra, a Ucraïna ja no és segur viatjar en avió. És per això que els líders internacionals que han visitat Volodímir Zelenski des que Rússia va envair el país (com Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron o Georgia Meloni) ho han fet en tren. Afortunadament, el país té una bona xarxa de trens. La geografia ucraïnesa és també bona per a la construcció de vies. Des de l’esclat de la guerra, el tren s’ha convertit també en una via per moure's d'una ciutat a una altra quan va començar la guerra i també per fugir del país.