La Generalitat "no descarta" elevar les peticions de penes i modificar els delictes de què acusa els tres únics processats pels atemptats del 17-A, al final del judici, si en aquest sorgeixen elements que permetin endurir les condemnes sol·licitades.

El Govern ha anunciat aquesta possible modificació dels seus escrits, després que ahir transcendís que demana penes de fins a 44 anys de presó per als tres processats pels atemptats i s'alinea amb la Fiscalia al no acusar-los de delictes d'assassinat pels morts que van causar en els atacs de Barcelona i Cambrils (Baix Camp).

Les associacions de víctimes, per contra, sí que acusen els tres supervivents de la cèl·lula terrorista dels delictes d'assassinat i intent d'assassinat pels morts i ferits en els atemptats, de manera que sol·liciten penes de presó permanent revisable i que superen els 2.000 anys de presó.

En els seus escrits de qualificació inicials, tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona comparteixen la tesi de la Fiscalia i cenyeixen la responsabilitat penal dels tres únics processats pel 17-A a la seva pertinença i col·laboració amb la cèl·lula i la fabricació d'explosius, sense vincular-los amb els atacs que van improvisar els terroristes morts després de saltar pels aires el xalet d'Alcanar (Montsià) on emmagatzemaven els artefactes.

Segons la Generalitat, l'acusació particular que aquesta exerceix -en nom dels mossos i bombers ferits en l'explosió d'Alcanar- podria modificar la seva petició de penes i tipologia de delictes "en funció dels testimonis i les proves" que sorgeixin en el judici.

Després de recordar que la pròpia Audiència Nacional va descartar processar per assassinat als tres supervivents de la cèl·lula, el Govern insisteix que vol que els responsables de l'explosió d'Alcanar "paguin amb la màxima severitat possible per les seves accions delictives".

De fet, l'Ajuntament de Barcelona demana penes de fins a 94 anys en acusar dos dels processats de delictes de lesions pels 27 ferits que van causar, entre veïns, mossos i bombers, amb l'explosió del xalet d'Alcanar i la segona deflagració ocorreguda durant el desenrunament.