"Si ens truquen hi anirem amb voluntat de pacte", ha afirmat aquest dissabte la portaveu del PSC, Alícia Romero, en una entrevista a RAC1. Així, el PSC ha instat el Govern a convocar una altra reunió per abordar la situació de sequera. Aquesta petició arriba després del fracàs de la cimera de l'aigua entre l'executiu i els partits.

La portaveu socialista també ha afirmat que l'executiu és qui té "més responsabilitat" en la falta d'acord entre Govern i oposició sobre l'estratègia a seguir per respondre a la sequera. Romero també ha aprofitat l'avinentesa per criticar el Govern. Així, l'ha acusat de "carregar les culpes als ajuntaments". I ho ha reblat, tot assegurant que l'executiu no ha fet propostes i que el PSC ha posat "totes les facilitats del món". No obstant això, la portaveu també ha declarat que li agradaria tancar un acord en "els dies vinents" i que confia en la "bona manera d'actuar" del president Pere Aragonès.

La cimera de l'aigua fracassa

La cimera d'aquest divendres entre Govern i partits per fer front a la sequera ha acabat sense acord. De res han servit les quatre hores de reunió. Segons ha indicat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, no s'ha arribat a cap mena d'entesa perquè no hi havia consens al voltant del règim sancionador, que el decret llei aprovat ja preveu tot i que no especifica cap calendari. Jordà ha indicat que el punt sobre el règim sancionador "ha saltat" perquè un grup parlamentari (no ha especificat quin, però es referia indirectament al PSC) no estava d'acord amb la proposta d'acord que portava el Govern.

Cimera de l'aigua / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès; el conseller d'Empresa, Roger Torrent; i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, presideixen la cimera de l'aigua / ACN

 

Jordà també ha atribuït la manca de consens a la proximitat de les eleccions municipals del 28 de maig. "No sé si aquest escenari s'hagués produït si no estiguéssim a la cantonada d'unes eleccions municipals", ha declarat.

El règim sancionador dinamita la cimera de l'aigua

El principal punt de discòrdia que ha impedit l'acord a la cimera de l'aigua ha estat el règim sancionador. És un dels punts que la proposta d'acord del Govern posava sobre la taula. Concretament, proposava establir un període diferit (una moratòria) d'aplicació del règim sancionador per excés de dotació d'aigua fins a l'1 de juliol, una data que ja es movia del que el Govern havia plantejat inicialment, que era el mes de juny. "Finalment, perquè tothom se sentís més còmode, la data escrita en el document d'acord era l'1 de juliol", ha explicat Jordà. Tot i això, ha remarcat que en aquest punt un grup parlamentari concret no hi ha estat d'acord, en referència al PSC.El punt del règim sancionador, han indicat fons de la negociació a l'ACN, era l'únic que requeria aprovar un nou decret llei per ser aplicat.