La consellera de Presidència, Neus Munté, ha insistit en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern que l'executiu està al costat dels encausats pel 9-N, que es tracta d’un judici polític i sense base legal, que aquesta és també la lectura que es fa en l’àmbit internacional i que les mobilitzacions que es van viure ahir davant del TSJC no eren cap mena de pressió al Tribunal.

El Govern ha deixat clara la seva posició en relació a aquest judici l'endemà de la primera sessió en què va haver de declarar l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Només començar la roda de premsa, la consellera ha insistit que el Consell Executiu està al costat dels tres encausats i ha subratllat el civisme i la transversalitat de les mobilitzacions.

“El que està succeint aquests dies a Barcelona interessa més enllà de les nostres fronteres. La lectura que es tracta d’un judici polític s’està fent a través de molts mitjans internacionals”, ha assegurat.

La titular de Presidència ha replicat també les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Català, en el sentit que les mobilitzacions pretenen transmetre la impressió que es tracta d’un judici polític. “La ciutadania ja té formada a seva opinió i no necessita que ni el Govern, ni les entitats, ni ningú els ho digui. Ho sap absolutament tothom”, ha ironitzat.

Munté ha insistit que l’executiu que encapçalava Mas té tota la responsabilitat política en aquella consulta però cap responsabilitat de tipus penal.

Titlla el PSC d'irreponsable

D'altra banda, durant la roda de premsa, Munté ha titllat de “legítima però irresponsable” la decisió del PSC de portar els pressupostos del Govern al Consell de Garanties Estatutàries arran les disposicions que es refereixen a la convocatòria del referèndum. La consellera ha argumentat que per un 0,02% del projecte condemna un percentatge important d’inversió social a un nou retard.

Entre els acords d'avui, el Govern ha denuncia l’incompliment per part de l’Estat de 34 sentències fermes del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem favorables a Catalunya. L'incompliment en relació a les beques encapçala aquesta denúncia que inclou també subvencions en serveis socials a càrrec del 0,7% de l’IRPF, medi ambient i cultura.

Malgrat tot, en ser preguntada si el Consell Executiu imitaria el diputat Francesc Homs, que ha decidit portar Mariano Rajoy a la Fiscalia pels incompliments en relació a aquestes sentències, s’ha limitat a assegurar que el Govern “no renuncia a cap defensa a nivell de l’Estat espanyol o de fora de l’Estat espanyol”.

La consellera ha anunciat l’inici dels actes de commemoració del 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas. “Sovint sembla que abans de la Constitució no existia la Generalitat i resulta que sí”, ha ironitzat.