El Govern ha criticat les informacions publicades aquest matí per diversos mitjans de Madrid, que apunten al fet que la policia belga s'hauria posat en contacte amb els Mossos d'Esquadra per alertar-los dels perills de l'imam de Ripoll. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha assegurat que tot plegat respon a "una onada mediàtica" que intenta "desmerèixer" el paper dels Mossos en l'atemptat.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el conseller no només ha apuntat a una voluntat de desprestigiar la policia catalana, sinó que també ha assenyalat els mitjans de Madrid per haver barrejat els atacs terroristes amb el procés. "Es barregen naps i cols", ha exposat Turull que ha fet referència directa a una cruel vinyeta del ninotaire Peraire que va sortir publicada al diari El País.

Les portades d'aquest matí dels tres principals diaris de Madrid —El País, El Mundo, ABC— fan greus acusacions contra els Mossos: les dues primeres capçaleres apunten al fet que la policia de Bèlgica es va posar en contacte amb els Mossos per advertir-los de l'imam Abdelbaki Es Satty; d'altra banda, l'ABC apunta que la jutge d'Instrucció número 2 d'Amposta, Sonia Nuez, va advertir al cos policial català de que l'explosió d'Alcanar podia tenir a veure amb un atemptat terrorista.

"Hi ha mitjans de comunicació que són l'altaveu del que són. Nosaltres hem optat per no fer-ne cas", ha exposat el conseller, que s'ha mostrat sorprès per aquestes informacions i ha tornat a reivindicar el paper dels Mossos en la gestió de l'atemptat. "La gent ha vist que hi ha una policia preparada. Amb 5 dies s'ha detingut o abatut els 12 membres de la cèl·lula", ha explicat Turull.

Els Mossos a l'Europol

Turull s'ha mostrat obert al fet que els Mossos d'Esquadra entrin a l'Oficina Europea de Policia (Europol), una reivindicació que va fer el Govern el passat dimarts i en la Junta de Seguretat del passat mes de juliol. "Si hi ha voluntat política que hi siguem, podem ser-hi", ha exposat el conseller, que ha relacionat aquesta incorporació amb el procés independentista: "Si diuen que per estar a l'Europol hem de ser un Estat, que tothom en prengui nota".

PDeCAT i la CUP

El conseller de la Presidència ha reiterat que després del referèndum de l'1 d'octubre PDeCAT i la CUP iniciaran camins per separat, tal com va apuntar ahir la coordinadora del partit, Marta Pascal.

Turull ha explicat que el dia després de la votació, s'iniciarà un procés constituent en què cada formació política defensarà el seu model de país: "El model de societat que vol la CUP i el que vol el PDeCAT no tenen res a veure", ha defensat Turull, que d'altra banda ha demanat als unionistes que no intentin dividir Junts pel Sí i la formació anticapitalista.