La Generalitat va exigir durant el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrava aquest dijous a les 17h al ministeri d'Hisenda i Funció Pública a Madrid els 688 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya pels serveis prestats durant el període 2009-2017 en matèria de seguretat i l'ampliació de la plantilla, a través del cos de Mossos d'Esquadra. Així ho va exposar el conseller de Justícia, Carles Mundó, qui en substituia el vicepresident i responsable d'Economia, Oriol Junqueras, i va arribar acompanyat del secretari de l'àmbit, Pere Aragonès. 

Mundó va recordar que aquest compromís es va assumir en el marc de la darrera Junta de Seguretat celebrada a Barcelona, on hi van assistir el ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, el conseller homòleg, Jordi Jané, i altres membres del govern català. La qüestió és que la Junta no s'havia reunit d'ençà el 2009, de manera que la Generalitat vol que aquests diners, que han estat "incomplerts" i són una "obligació" –perquè els Mossos exerceixen la funció de policia autonòmica catalana– li siguin abonats i ingressats al seu pressupost.

Així les coses, fonts del govern català van explicar a El Nacional a la sortida de la reunió que el conseller Mundó va haver de demanar en dues ocasions durant el CPFF si s'abonaria la quantitat prevista. Montoro i Santamaría haurien intentat esquivar el tema en primera volta quan parlaven les autonomies, però en la segona van xutar pilotes fora amb un "ho mirarem", segons les fonts consultades per aquest diari. 

Tampoc era d'esperar que aquesta quantia cobreixi l'increment de places de Mossos fins a arribar als 500 efectius promesos per la Generalitat fa uns dies. Hisenda va requerir el Govern a través d'un comunicat que només ho podia fer en 50, emparant-se en la Llei de Pressupostos, però a Economia van decidir tirar pel dret i ampliar la xifra promesa. Segons fonts del gabinet de ministre Cristóbal Montoro consultades per El Nacional els 450 restants hauran d'anar a càrrec de les arques públiques catalanes perquè a Hisenda ja han fixat el seu topall. 

L'ordre del dia del Consell de Política Fiscal i Financera, però, consisteia en abordar el sostre de despesa. El ministre Montoro i la vicepresidenta espanyola i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Saénz de Santamaría, en van presidir la reunió per abordar aquest punt, alhora que també explicar les conclusions de l'informe dels experts que aborda el nou sistema de finançament a l'Estat. Finalment, es votava la fixació dels objectius de dèficit individuals per a cada comunitat autònoma, tot i que aquest serà el mateix per a totes.