La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha acusat el govern espanyol d’obstruir el viatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Marroc. “Es tracta d’una obstrucció i d’una mala jugada a les empreses, tant catalanes com flamenques, ja que el viatge buscava reforçar els vincles comercials”, ha assegurat Munté.

Carles Puigdemont havia de viatjar al Marroc amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, en el marc del programa Treball Catalunya-Flandes 2015-2017, que estableix com a prioritat la cooperació entre els dos països. El programa preveia la participació dels presidents en un seminari econòmic per analitzar les oportunitats d’inversió al país, que finalment s’ha hagut de suspendre.

Davant l’anul·lació del viatge, que el Govern va atribuir a pressions de l’Executiu de Mariano Rajoy, Munté ha recordat que el viatge no era de caràcter polític sinó que pretenia potenciar els vincles comercials i econòmics entre el Marroc i Catalunya. En aquest sentit, la portaveu ha carregat contra l’actuació del Govern espanyol i l’ha titllat d’una “manera indigna de posar pals a les rodes”.

Segons ha recordat la portaveu després de la reunió de l'executiva, el Govern es fa ressò “de la bona feina de les empreses catalanes” i per això ha avançat que farà arribar al Govern espanyol una queixa “pel fons i la forma” en què s’ha gestionat el viatge del president de la Generalitat al Marroc. Tot i les traves, Munté ha assegurat que el Govern està disposat a continuar treballant com ho ha fet fins ara i ha reivindicat la seva mà estesa al diàleg amb l'Estat.

Exemple d'això és l’oferta que el president va fer durant la cinquena assemblea general de l’ANC, en què va assegurar que en les properes setmanes el Govern espanyol tindria sobre la taula una proposta per negociar el referèndum. Tot i que Munté no ha concretat com serà aquesta oferta, ha volgut reiterar el compromís del Govern per celebrar el referèndum, “preferiblement de manera acordada”. 

Junqueras i el cònsol de l’Estat

La portaveu del Govern s’ha referit al viatge que està fent el vicepresident, Oriol Junqueras, a Miami. En la majoria dels seus actes, Junqueras està acompanyat del cònsol espanyol, Cándido Creis, com també ho va estar el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, en el seu viatge als Estats Units.

A Creis, Munté l'ha qualificat de “l’ombra” del vicepresident però ha aprofitat l’ocasió per capgirar la situació i ha assegurat que la presència del cònsol servirà perquè pugui “veure, entendre i escoltar amb quina normalitat treballem dins i fora de l’Estat”.