La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha explicat que el Govern mantindrà "ara per ara" les relacions comercials i culturals entre Catalunya i Israel i la cooperació amb Palestina, que ha qualificat d'històrica. Ho ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la Ser Catalunya després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, anunciés aquest dimecres la suspensió temporal de les relacions de l'Ajuntament de la capital catalana amb l'Estat d'Israel i les seves institucions.

"Per a nosaltres és un tema molt sensible, tot el conflicte entre Israel i Palestina", ha subratllat, i ha manifestat respecte davant de la decisió de Colau. Així mateix, Serret ha reiterat que "mai no hi ha hagut una delegació prevista a Israel" com va plantejar la seva antecessora en el càrrec, Victòria Alsina, i ha reiterat la seva voluntat de fer, en les seves paraules, plenament operatives les ja creades.

Allau de crítiques contra Colau

El grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona de Esquerra Republicana lamenta la "unilateralitat" de l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, en la suspensió temporal de l'agermanament amb Tel-Aviv i Gaza. Els republicans recorden que el plenari de febrer preveia un debat sobre la qüestió sorgida de la iniciativa ciutadana 'Barcelona, amb l'Apartheid no', i denuncien que, amb la decisió presa, Colau l'ha substituït. ERC reconeix la diplomàcia com a "eina de transformació social i ciutadana" i per això creu que la ruptura ha de ser "l'últim pas d'un procés de diàleg i consultes entre les parts implicades". En aquest sentit recorda que Barcelona també està agermanada amb Dubai o Ishafan, a l'Iran.

En la mateixa línia, s'ha manifestat l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, que ha enviat una carta a l'alcalde de Tel Aviv, Ron Huldai, per comprometre's a "normalitzar relacions" si aconsegueix l'alcaldia després de les eleccions municipals de maig. Trias també li expressa que la decisió de l'alcaldessa Colau és "errònia, electoralista i poc democràtica". En cas de tenir l'alcaldia, Trias diu que incrementarà els "vincles de col·laboració" entre ambdues ciutats i que "s'implicarà activament en la construcció de ponts d'entesa entre israelians i palestins i en benefici d'una pau duradora i justa per a ambdues parts". Trias també recorda, a la carta, el viatge oficial que com a alcalde de Barcelona va realitzar el 2013 a Israel i en el qual va poder "constatar" que Tel Aviv és una "ciutat oberta, cosmopolita, respectuosa amb els drets civils i coneguda pel seu enorme dinamisme i prosperitat econòmica, i que ha basat el seu èxit en el coneixement i la innovació tecnològica".