El govern d'Israel ha respost en català a la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de trencar les relacions amb Israel i de suspendre l'agermanament amb Tel-Aviv, i ha assegurat que aquesta decisió "no aconseguirà fer malbé l'amistat mútua". Ha advertit també que amb la ruptura es reforcen "extremistes, grups terroristes i antisemites". Les declaracions les ha fetes el portaveu del Ministeri d'Exteriors israelià, Lior Haiat, en un posicionament oficial.

"La declaració de l'alcaldessa de Barcelona sobre la suspensió de les relacions amb l'Estat d'Israel i amb la ciutat de Tel-Aviv és una decisió lamentable que està totalment en contra de l'opinió de la majoria dels ciutadans de Barcelona i els seus representants a l'Ajuntament. La decisió és un reforç per a extremistes, grups terroristes i antisemites, i està en contra dels interessos dels ciutadans de Barcelona. Fa molts anys que l'amistat entre Israel i Barcelona està basada en una cultura i uns valors compartits. Aquesta penosa decisió no aconseguirà fer malbé aquesta amistat", ha indicat.

Mentrestant, la Comunitat Israelita de Barcelona, que reuneix els jueus de la capital catalana (no s'ha de confondre israelita amb israelià) ha plantat aquest dimecres l'alcaldessa, després de la seva decisió de trencar les relacions amb Israel i suspendre l'agermanament amb Tel-Aviv. La Comunitat Israelita ha decidit no assistir al lliurament de les distincions a entitats i institucions centenàries de la ciutat. Aquesta era la primera edició de la concessió d’aquesta distinció que a partir d’ara s’atorgarà anualment, però ha nascut amb evident polèmica per l'actitud de Colau.

L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha criticat la decisió d'Ada Colau i ha subratllat que la ciutat el que ha de fer és "treballar per la concòrdia". "És un greu error [la ruptura de Colau]. Aquest és un dels motius, entre molts d'altres, pels quals cal un canvi a l'Ajuntament. Barcelona ha de treballar per la concòrdia, sense sectarisme, evitant la confrontació i apostant pel diàleg i l'entesa", ha apuntat. Les entitats projueves han reaccionat amb indignació a la decisió de l'alcaldessa i alguns han lamentat que ataqui els jueus amb un objectiu electoral de cara a les eleccions municipals. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) ha titllat la decisió de Colau "d'acte xenòfob", i ha recordat que ha estat una decisió personal que no ha passat pel ple de l'Ajuntament. "Per decret i sense passar pel ple, l’alcaldessa Colau ha pres la decisió de discriminar els ciutadans de Tel-Aviv per raó d’origen. Un acte xenòfob que fa del govern de la ciutat de Barcelona un govern xenòfob i antidemocràtic", ha indicat.

Altres han recordat que a Barcelona hi viuen molts israelians i s'han preguntat què deuen pensar de l'actitud de Colau, com la presidenta d'Amics dels Calls, Carme M. Vinyes Ferrer. "Si els comuns sabessin la quantitat d'israelians que viuen a Barcelona (especialment a Gràcia), dirien i farien menys ximpleries. Quina vergonya tan insuportable. Fora l'antisemitisme de les institucions", ha manifestat.

La qüestió ha sortit ràpidament a l'escena internacional i el Congrés Jueu Llatinoamericà, amb gran influència a l'Argentina i altres països, ha ubicat la decisió de Colau en les iniciatives "a favor de l'odi". "Barcelona i Tel-Aviv tenen molt en comú. Dues ciutats caracteritzades per la seva cultura i diversitat i agermanades des del 1998 mitjançant una resolució oficial que avui pretenen revertir. Repudiem aquesta iniciativa, que atempta contra els valors compartits a favor de l'odi", ha manifestat.