Més enllà de les paraules i les bones intencions amb els indults als presos independentistes, la Moncloa ha obert un front amb el Govern de la Generalitat amb la impugnació de la llei catalana de regulació dels preus de lloguer. "És una pèssima decisió", ha lamentat en nom de l'executiu la portaveu Patrícia Plaja. Els serveis jurídics estudien un recurs contra el recurs del govern de l'Estat. 

"És una mala notícia que el mal anomenat gobierno más progresista de la historia es dediqui a impugnar lleis socials", ha criticat la portaveu. L'argument del consell de ministres per recórrer al Tribunal Constitucional la norma catalana és la invasió de competències. Amb tot, des de Moncloa s'ha venut com un "gest" cap a Catalunya que no s'hagi demanat al tribunal la suspensió automàtica. Aquesta és una potestat exclusiva que té el govern espanyol quan impugna alguna llei, pot demanar que mentre no arriba la sentència definitiva del TC es tombi preventivament. De fet, era una pràctica habitual del govern Rajoy amb Catalunya. 

Un gest pactat?

Mentre no arribi el veredicte del TC, la llei catalana de lloguers segueix "plenament vigent". Així ho ha confirmat Plaja durant la compareixença posterior al la reunió del consell executiu. La portaveu ha negat que hi hagi hagut cap negociació amb el govern de l'Estat perquè no es demanés la suspensió automàtica. És més, ha convidat PSOE i Podemos a prendre exemple de Catalunya i adoptar les mateixes mesures en comptes d'impugnar-les. 

Després d'haver-la posat en pràctica durant mesos, l'executiu català té clar que "s'ha evidenciat sobradament la utilitat d’aquesta mesura", que aporta "eines imprescindibles per aturar els abusos" en el preu dels lloguers. Concretament, el que fa la norma és fixar topalls a les considerades "àrees de mercat tens", que corresponen a una seixantena de municipis. 

Justament aquest dilluns va organitzar-se una concentració de protesta davant la seu del PSC, a Barcelona, per la decisió de Sánchez d'atacar la llei. 

A la imatge principal, la reunió del consell executiu. / R. Moreno