El drama de l’habitatge continua colpejant Catalunya. Ahir mateix, un home va suïcidar-se a Barcelona quan estava a punt de ser desnonat de casa seva. En aquest context, malgrat tot, el govern espanyol presentarà un recurs contra la llei catalana d’habitatge, que regula els preus del lloguer. Així ho ha aprovat el Consell de Ministres en la seva reunió d’aquest dimarts. Mentrestant, ni rastre de la promesa llei d’habitatge estatal, que continua bloquejada per les fortes discrepàncies entre els ministres José Luis Ábalos i Ione Belarra, que lideren les negociacions.

Tal com es va anunciar ahir, el govern espanyol ha presentat recurs perquè, en base al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, consideren que no és “constitucional”. No obstant això, no han demanat la suspensió automàtica de la norma, una prerrogativa que té l’executiu central quan presenta recursos davant del Tribunal Constitucional. Es mantindrà vigent mentre els magistrats valoren la seva constitucionalitat.

De fet, segons fonts coneixedores de les converses, el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, va posar-se en contacte divendres passat tant amb la vicepresidenta Carmen Calvo com amb la portaveu socialista Adriana Lastra. Van acordar que, de moment, no se suspengués. Els socialistes ho han venut com un “gest important”.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero ha justificat que no es demana la suspensió perquè “en paral·lel” es tramitarà la llei d’habitatge estatal que “incorpora molts dels elements” impugnats per vulneració de competències estatals. Ha insistit que durant sis mesos hi ha hagut diversos intents d’arribar a un acord amb la Generalitat a través de la comissió bilateral.

La llei en qüestió es va aprovar el passat mes de setembre al Parlament i contempla que, en els municipis de més de 20.000 habitants, el preu del lloguer no pot ser superior respecte al fixat en un contracte anterior i que tampoc podrà sobrepassar l'índex de preus fixat per la Generalitat. Només queda al marge l'obra nova. En el cas d'incomplir la normativa, les sancions oscil·len dels 3.000 als 90.000 euros.

Crítiques de l’independentisme

Des de l’independentisme s’ha criticat el recurs, tot i que amb tons diferents. En nom d’ERC, Gabriel Rufián ha lamentat que el govern espanyol “incompleixi un pacte” portant-ho al TC, tot i això ha valorat que el seu grup hagi aconseguit que no se suspengui cautelarment. En canvi, Míriam Nogueras, de Junts, ha denunciat que “tots els governs de l'Estat, sigui PP, PSOE o PSOE i Podem tenen el mal costum de solucionar el que no guanyen a les urnes als tribunals i ni ells es creuen l'estat de les autonomies”. En la mateixa línia, la cupaire Mireia Vehí ha carregat contra ERC i comuns, per veure com una “victòria política” la no suspensió.