El president Quim Torra ha advertit aquest matí des de la tribuna del Parlament que l'obligació dels grups independentistes, malgrat les amenaces de l'Estat i els advertiments del TC, és "fixar les vies per concretar l'exercici del dret d'autodeterminació". "Aquesta legislatura, si entre tots els partits i organitzacions ho fem possible, l'hem de poder finalitzar validant la independència. Aquesta és la meva proposta per a un país que sempre hi és i que no deixa mai de demostrar la seva determinació i constància", ha proclamat Torra, que ha insistit que s'ha de produir una nova votació sobre autodeterminació.

L'anunci del president, que aquest matí protagonitzava una compareixença arran de la sentència del procés, ha sorprès fins i tot els escons independentistes. No havien estat informats de la seva intenció ni els membres del grup de JxCat, ni els d'ERC, ni la CUP. Tampoc n'havia estat informat el Govern. Només n'era coneixedor el seu entorn més proper.

"Som en una situació trista i penosa. Un Estat que es diu democràtic i de dret que es dedica a vulnerar drets i saltar-se principis tan fonamentals com la separació de poders. Sempre vaig dir que faria la meva proposta de com continuar arribat al punt d'inflexió de la sentència", ha evocat, recordant que en el discurs d'investidura ja va anunciar que aquesta legislatura aniria de la restitució a la Constitució".

El president havia començat la intervenció assenyalat que la honestedat és el valor més preuat de les persones i que això és el que ell vol preservar. "El dia que no pugui explicar-me amb sinceritat al poble de Catalunya, aquell dia no podré continuar", ha assegurat.

En el darrer tram de la intervenció, Torra ha desplegat la seva proposta a partir de dos eixos: una via internacional i dues eines. La via de la internacionalització, a partir del Consell per la República i el president Carles Puigdemont, al capdavant. Pel que fa a les eines, s'ha referit a un motor que han de ser el pressupostos —"ens cal aquest pressupost per avançar i fer avançar a tothom"—, però també el debat constituent que està en marxa, a més de la resolució per un gran acord de país sobre el dret a l'autodeterminació, la defensa dels drets civils i l'amnistia, aprovada al Parlament per majoria absoluta. "Cal que seguim endavant i no deixar-nos intimidar", ha reclamat.

L'independentisme, ha dit, no pot no estar a l'altura ni continuar en "aquesta gàbia que no deixa d'afegir barrots".

Al llarg de la intervenció, el president ha reclamat repetidament serenitat, fermesa, autodeterminació i no-violència. "Hem de viure en la veritat i no en les pors i les amenaces. Ahir va tenir lloc un fet gravíssim, diverses resolucions van ser suspeses pel TC", ha recordat mostrant el requeriment que li ha enviat el Tribunal en què se l'adverteix de l'obligació d'evitar qualsevol iniciativa que desplegui la resolució suspesa.

"Hem de viure en la veritat, i la veritat és que en aquesta Cambra tornarem a debatre sobre el dret a l'autodeterminació, i cap tribunal impedirà a aquest president impulsar qualsevol iniciativa que consideri necessària sobre aquest dret", ha avançat, a més de cridar la resta de diputats a reaccionar davant aquest advertiment: "No ens poden vèncer les pors ni les amenaces. Amb la dignitat de Catalunya no s'hi juga".

El president ha volgut donar un to solemne a la seva intervenció per denunciar que la del procés és una sentència que "enterra els fonaments del dret durant molt de temps", i ha tingut un "cost enorme per a la democràcia espanyola". Ha subratllat que parlava amb consternació i indignació: "Aquest és un moment greu per al país".

Des dels escons de Ciutadans, els diputats taronges lluïen samarretes amb el símbol del partit, un cor amb les banderes catalana, espanyola i europea.

"Què dirà de nosaltres un historiador quan d'aquí uns anys llegeixi aquest diari de sessions?", s'ha preguntat el president aixecant una remor irònica entre els escons de l'oposició i un "que os lo merecéis" des del públic.

Ha advertit que els tribunals europeus demostraran que el judici va ser una escenificació per a una sentència que ja estava escrita, però que "encara que s'acabi fent justícia el mal ja s'haurà fet". "No hi ha cap projecte polític, per legítim que sigui, que mereixi tancar algú a la presó per guanyar. És més, quan tanquen a la presó l'adversari perden la legitimitat", ha sentenciat: "Doncs no, no acceptem la sentència de la ignomínia".

Torra, que ha denunciat la detenció dels CDR i el desplegament de la policia estatal a Catalunya, apel·la "altre cop al president Sánchez per encarar el conflicte com ho fan les democràcies, parlant i negociant".

El president ha reiterat la crida a la calma i la condemna de la violència, com va fer ahir a la matinada a través d'una declaració institucional, i ha retret que hi ha grups de la Cambra que no han condemnat la violència de l'1-O, per la qual cosa ha aconsellat que no es doni lliçons a l'independentisme. "Som gent de pau i refusem qualsevol brot de violència", ha insistit, a més de reclamar que s'aïlli els violents per arribar al fons d'aquesta qüestió. Amb tot, el president ha exigit un cop més que ningú vulgui criminalitzar la desobediència civil, un camí legítim que, ha recordat, va fer servir Gandhi o Rosa Parks.