Un dia després de la compareixença del president Carles Puigdemont davant la justícia italiana, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha celebrat que se l’hagi deixat en llibertat i ha dit que demostra “un nou descrèdit europeu, per no dir un ridícul internacional de la justícia espanyola”. En roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu ha explicat que ambdós socis de govern han acordat traslladar l'alegria de l'Executiu per la posada en llibertat de Puigdemont. Així mateix, ha demanat posar fi a la repressió de l’Estat, i ha assegurat que ho exigiran els cops que faci falta i on sigui per aconseguir-ho.

A les preguntes dels periodistes sobre si el clima del govern de coalició és bo després de l'embat que ha suposat la detenció del president Puigdemont, Plaja ha assegurat que està cohesionat: “És un Govern de coalició. Són dos grups polítics diferents però que a l’hora d’actuar com a govern treballem amb unitat d’acció conjunta”.  

El Govern no qüestiona la vaga dels treballadors de Rodalies

En la roda de premsa, la portaveu també ha valorat que la situació de Rodalies arran de la vaga és insostenible i que les infraestructures “no són pròpies d’un país modern i avançat”. En aquest sentit, s’ha remès a la carta enviada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, al president espanyol, Pedro Sànchez, per reclamar-li una vegada més el traspàs de la gestió i mentrestant, una proposta urgent de millores.

Plaja ha dit que no qüestionen la vaga perquè qualsevol treballador ha de poder exercir aquest dret, però ha dit que el Govern també vetlla perquè es respectin els serveis mínims que aquests darrers dies no s’estan complint: "Ens hem ofert per mediar entre l'empresa i els treballadors”.

Torna el ball a l’oci nocturn

La portaveu del Govern ha parlat també de l’obertura de l’oci nocturn per aquest 8 d’octubre, ha explicat que el Procicat està reunit aquest migdia per tancar els detalls, però ha avançat que l’horari d’obertura serà ampli i que per entrar caldrà acreditar que es té la pauta completa de vacunació o bé una prova diagnòstica negativa. Els locals podran obrir amb un 70% de l’aforament, es permetrà ballar a l’interior, i caldrà portar mascareta en tot moment excepte quan s’està consumint.

Primers passos per pactar el pressupost

Com ha reiterat aquests últims dies ERC, la prioritat de negociació per l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat és amb la CUP, tal i com ha reafirmat la portaveu del Govern. Ara, s’han fet les primeres passes per aquests pressupostos i és que al Consell Executiu s’ha aprovat el sostre de despesa, un “pas imprescindible” previ a l’aprovació dels comptes.

Així mateix també s’ha creat el fons extraordinari addicional 2021 per als ens locals amb una dotació de 100.000.000 euros per paliar la pèrdua de recaptació de les administracions locals a causa de la crisi econòmica generada per la covid-19.

L'import es distribuirà amb 66.954.707,11 d’euros per distribuir entre els municipis de Catalunya; 31.333.283,48 d’euros per distribuir entre l'Aran i les comarques de Catalunya (excepte el Barcelonès), 1.431.999,35 d’euros per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona; i 280.010,06 per distribuir entre les entitats municipals descentralitzades.

Renovació de càrrecs a l'ICF

El Govern ha nomenat aquest dimarts tres nous vocals de la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances (ICF) després que al juliol dimitissin tres membres de l'organisme per la polèmica sorgida quan la Generalitat va aprovar que l'entitat financera pública avalés les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a excàrrecs l'executiu català per l'acció exterior.

En un comunicat després del Consell Executiu, el Govern ha explicat que el doctor en Economia i exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Joan B. Casas Ontinyent; el doctor en Administració i Direcció d'Empreses i vicepresident de Cat Patrimonis Sicav Xavier Puig, i la doctora en Direcció i Administració d'Empreses i gerent de la Barcelona School of Management (BSM) de la UPF, Pilar Soldevila, seran els tres nous vocals.

Sense festa el 12 d'octubre

Com ja ha fet altres anys el Govern, aquest 12 d'octubre l'executiu mantindrà l'activitat habitual dels dimarts i no farà festa amb motiu de la Hispanitat. Així, el Govern farà la reunió ordinària del consell executiu i la roda de premsa posterior. 

 

Imatge principal, Puigneró, Aragonès i Vilagrà poc abans de la reunió del Consell Executiu  / Ruben Moreno