El Govern ha començat a caminar cap a la negociació dels pressupostos de la Generalitat de l'any que ve amb l'aprovació del sostre de despesa. En aquesta ocasió, el màxim de diners que es podrà gastar l'Executiu català seran 29.326 milions d'euros en tot l'any, una xifra 1.813 milions superior a la fixada pels pressupostos del 2020. 

"És el primer pas per a la tramitació dels comptes de la Generalitat", ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on ha concretat que el sostre de despesa que el Govern va aprovar en 2020 va ser de 26.952 milions d'euros, encara que finalment el que van aprovar els departaments va ser superior, de 27.513 milions.

El sostre de despesa, concretament, marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris de cara a un exercici, d’acord amb l’escenari d’ingressos, el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes i es calcula partir de l’estimació dels ingressos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2022.

Cal apuntar que aquesta xifra encara no és definitiva, ja que el sostre de despesa fixat avui està subjecte a modificacions en els ingressos tributaris, increments o reduccions de les transferències de l’Estat destinades al finançament de les competències transferides, canvis en els ajustos SEC o qualsevol altra variació rellevant dels ingressos.

Alhora, la xifra també està condicionada al govern espanyol perquè cal recordar que, des que el Ministeri d’Hisenda va suspendre les regles fiscals a causa de la pandèmia, va establir uns marges de referència del dèficit, en lloc dels objectius de dèficit pròpiament dits. Així, en la reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera, que va tenir lloc el 28 de juliol, va fixar una taxa de referència del dèficit per a les comunitats autònomes del 0,6% del PIB. Aquesta taxa de referència és la que determina l’import del finançament del Fons de Liquiditat i la que s’utilitza per calcular el límit de despesa per al 2022. 

Negociació pels pressupostos

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, la portaveu del Govern ha reiterat que la CUP és el soci prioritari en aquesta negociació i que estan treballant, ara bé Plaja no ha avançat quan presentaran els comptes, ni tan sols si serà aquest mateix mes d'octubre. "Avui és el primer pas, i l'objectiu és aprovar els Pressupostos al més aviat possible. Estan treballant tots els departaments en això i s'estan seguint tots els passos que toquen", ha sentenciat.

Cal recordar que al passat mes de juny, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ja va anunciar que no hi hauria pressupostos per aquest 2021 i que negociaria directament els de l'any que ve, ja que no hi havia temps material per negociar-los i aprovar-los. 

De fet, el conseller va arribar a assegurar que negociar uns pressupostos per aquest mateix any "no seria de país seriós", però va afegir que tant els partits a l'oposició com els sindicats tenen "tot el dret" a criticar el Govern per no fer-ho. En aquest sentit, Giró va reiterar que la seva voluntat era, i és, treballar en uns pressupostos "ben negociats" per al 2022 i aprovar-los l'1 de gener.

Sobre amb qui haurà de negociar els pressupostos Giró, ja sabem que el soci prioritari és la CUP, que també va desbloquejar la investidura de Pere Aragonès, però realment podria ser l'únic partit disposat a pactar els comptes, ja que els comuns ja van assegurar el passat agost per boca del seu portaveu David Cid que veuen "difícil" que el seu grup acabi avalant els pressupostos del Govern per al 2022,  a causa de la diferent conjuntura i les polítiques per les quals estan apostant ara ERC i JxCat".