El Govern, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP aguanten l’envit del Tribunal Constitucional. Les reaccions en aquest sentit han anat sorgint en cascada tan bon punt el TC ha anunciat que havia decidit per unanimitat suspendre les conclusions de la comissió del Procés Constituent que va aprovar el Parlament, a més d'advertir personalment la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i el president, Carles Puigdemont, de la seva eventual responsabilitat.

El mateix Puigdemont ha respost a través de les xarxes la decisió del TC per deixar clar que obeir el Parlament forma part de la normalitat democràtica, tot i que l'Estat "ho converteix en una proesa". "Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament", ha subratllat el president pel Twitter.

 

Junqueras: "Continuarem obeint el 27S"

També el vicepresident, Oriol Junqueras, ha destacat que la resolució del TC no aporta cap novetat i ha insistit a través d'una piulada que el Govern i el Parlament continuaran "obeint el mandat democràtic sorgit de les urnes".

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han reaccionat igualment a través dels respectius comptes de Twitter. Prèviament, Romeva ja havia retret, en declaracions al 3/24 abans de saber-se la resolució del TC, que resulta “inaudit” que en un Estat de dret hi hagi “al·lèrgia, fins i tot fòbia, a parlamentar”. “És inconcebible que un Parlament no pugui discutir de tot”, ha retret.

Al matí, la consellera de Presidència, Neus Munté, havia denunciat que el paper que està jugant el TC contra el procés “no s’entén enlloc del món”. Munté ha subratllat en declaracions a la Cadena SER, que “el que està fent el Parlament és obeir i tirar endavant el mandat democràtic”.

Pascal: "Trenca principis bàsics de la democràcia"

Des del Partit Demòcrata, la coordinadora general, Marta Pascal, ha lamentat que l’“Estat ha trencat de nou els principis bàsics de la democràcia i s’ha demostrat, un cop més, que la separació de poders a l’Estat espanyol fa temps que no existeix”. Per Pascal, “és inacceptable que el TC anul·li una resolució política que emana de la sobirania del poble de Catalunya”, tot i que admet que “malauradament no hi ha cap novetat” en aquesta actitud.

“Res no ens farà renunciar a seguir sent fidels al mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre; al Partit Demòcrata ens guia aquest mandat”, ha assegurat la coordinadora del PDC a través d’un comunicat.

De la seva banda, el president grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha expressat la seva opinió a través d'una piulada.

 

Tardà: "Si cal, desacatarem"

El republicà Joan Tardà ha acusat el TC d’optar “de forma desvergonyida per la via autoritària, per la via de la violència judicial”. “El més important és que nosaltres ens mantinguem fidels al Parlament. Si cal desacatar, desacatarem”, ha assegurat el diputat d'ERC al Congrés en declaracions a Catalunya Ràdio.

 

CUP: "No acatarem"

En nom de la CUP ha estat la diputada Mireia Vehí qui ha deixat clar que els cupaires no tenen intenció d'acatar el TC. "Malgrat la suspensió seguirem amb el desplegament del procés constituent i no acatarem la resolució del Tribunal", ha assegurat.  Abans de saber-se la decisió del Constitucional, la diputada Anna Gabriel havia advertit en declaracions a Catalunya Ràdio que la "inhabilitació de càrrecs electes" seria un punt de no retorn per a l'Estat espanyol.