El Govern ha acordat amb els grups independentistes i la resta de partits que participen en la taula de diàleg, és a dir, PSC i els comuns, establir una dinàmica de reunions mensuals que pugui funcionar al marge de les convocatòries electorals o el calendari judicial del procés per l'1-O.

Aquesta és la principal conclusió de la reunió que han celebrat al palau de la Generalitat la denominada taula pel diàleg impulsada pel PSC al Parlament i durant la qual el Govern ha lliurat als assistents el document que va entregar el passat 21 de desembre al president espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la cimera celebrada al palau de Pedralbes.

No ha estat, però, més que un gest de l'executiu atès que el Govern considera que aquell document està desfasat mentre que el socialista, Miquel Iceta, ha advertit que no és "un document útil per al diàleg que s'ha d'obrir".

A la reunió, encapçalada pel president, Quim Torra, s'ha decidit crear un equip tècnic per elaborar el pla de treball, que s'encarregui de fixar les reunions mensuals i metodolgia per a les seves feines, segons ha anunciat la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, que ha estat la primera en comparèixer en acabar la reunió.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha assenyalat la voluntat d'un diàleg que sigui fructífer i serveixi per avançar, per la qual cosa ha lamentat que alguns partits considerin que "el diàleg és una feblesa" o "que ja viuen bé en el conflicte". De fet, les crides a PP, Ciutadans i a la CUP perquè s'incorporin a les reunions -i la crítica per la seva absència- ha estat present en les intervencions de tots els grups.

El diàleg dels partits a Catalunya no s'ha pogut desprendre del debat sobre el diàleg a Madrid, just el dia en què el Govern ha insistit a reclamar al Govern Sánchez un mediador que formi part de la taula de partits que reclama per consensuar una proposta política per a Catalunya.

Dins de la reunió, segons fonts dels assistents, tots els grups han coincidit a reclamar al primer secretari del PSC gestos per part del PSOE.

Discrepàncies ERC-JxCat

En la compareixença posterior, tant Artadi com els portaveus de JxCat, Albert Batet i Gemma Geis, i el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, han reiterat que les condicions per retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos de Sánchez és garantir un "diàleg efectiu, amb un calendari i pla de treball i amb un mediador" i que s'hi abordi el dret a l'autodeterminació,

Sabrià, però, ha anat més enllà i ha reclamat també la fi de la repressió com a condició per tramitar els pressupostos. "L'esmena a la totalitat ha vingut per quedar-se", ha advertit. 

En ser interrogada Artadi sobre si també el PDeCAT reclamarà la fi de la repressió per retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos, la consellera ha considerat que a les portes del judici parlar de l'aturada de la repressió resulta "un exercici poc realista".