La Generalitat ha demanat personar-se com a acusació particular en la causa judicial oberta per investigar l'atac a un autobús turístic del 27 de juliol -reivindicat per Arran, afí a la CUP- basant-se en les seves competències per a "la protecció de la imatge de Catalunya com una marca turística".

En un escrit, el Govern ha sol·licitat aquest dimecres al Jutjat d'Instrucció 26 de Barcelona la seva personació, per la qual esgrimeix la llei de turisme de Catalunya, que li atorga -en l'article 67- competències en "protecció i preservació dels recursos existents".

El Govern també fa referència a l'article 3 de la mateixa llei, que estableix que les administracions turístiques han de preservar els recursos turístics i "protegir els usuaris", quant a la defensa dels seus drets i interessos.

La Generalitat recorda, a més, que els drets dels usuaris turístics "inclouen tenir garantida la seva seguretat i les dels seus béns en els establiments i serveis que utilitzen".

Per tot això, en nom de la Generalitat i en defensa dels interessos de la Direcció General de Turisme de la Conselleria d'Empresa, els advocats reclamen que se'ls accepti com a acusació particular i tenir còpia de totes les actuacions.

La causa, en català

També demanen al jutjat que el procés judicial es tramiti en llengua catalana, basant-se en un acord del Govern català de maig del 2013 pel qual la Generalitat ha de fer aquesta sol·licitud quan sigui part en una causa.

En una anotació del seu compte de Twitter, el conseller d'Empresa, Santi Vila, ha ressaltat en una al·lusió implícita a l'atac d'Arran a l'autobús que "cap ideologia es pot emparar en la violència".