El secretari d’Estat i diputat pel Partit Popular (PP), José Luís Ayllón, diu que el l’executiu de Mariano Rajoy “ni pot, ni hauria de sotmetre’s" a una sessió de control al Congrés. Coneixedor de la legalitat espanyola, Ayllón s’empara en l’article 101 de la Constitució. És a dir, que un Govern només ha de retre comptes davant el parlament que li ha atorgat la confiança. Per tant, l'executiu resta en funcions, a l’espera que sobrevingui el seu substitut. Precisament, la situació és equiparable al procés d’investidura a Espanya, que sense canvi de moviments entre els partits, també resta en funcions a hores d’ara, a l’espera que es convoquin unes noves eleccions.

El PP va respondre ahir a la carta que el PSOE i Ciutadans van enviar-los demanant reunir-se. El text de la missiva, a la qual El Nacional ha tingut accés, estava imprès en un document institucional amb membret del Congrés dels diputats. Tot i la cortesia, la resposta va seguir sent que no. L'objectiu dels de Rajoy és una trobada en persona amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per una banda, i el líder de C's, Albert Rivera, per l'altra –malgrats aquests ja van rebutjar-lo. Ara bé, segons comenta Ayllón, la trucada personal de Rajoy encara no s'ha produït, com també ratifiquen el portaveu socialista, Antonio Hernando, i el diputat de C's, Miguel Gutiérrez. Però amb les paraules del portaveu al Senat del PSOE, Óscar López, queda clar que "no hi haurà gran coalició". 

Ayllón (PP) diu que el l’executiu de Rajoy “ni pot, ni hauria de sotmetre’s" al control del Congrés si el Govern està en funcions

L'objectiu, segons Hernando, és que "Podemos recapaciti". "He trucat a Íñigo [Errejón] i li he dit que té la carta", explicava el de Ferraz. El mateix Errejón, número dos de la formació morada, pensa que la polèmica sobre una hipotètica fractura interna de Podemos és una "ofensiva" orquestrada pels socialistes. Segons ell, això revela que "tot l'aparell del PSOE i voltants està necessitat d'alguna cosa amb la qual tapar el seu recent gir cap al PP, arrossegat per Rivera". Errejón, així com la diputada Irene Montero entre passadissos, afirmen que no existeix tal dissensió. "Quina causalitat que atribueixin la fractura al fet que hi ha un suposat sector que es vol abstenir perquè governi Sánchez i un altre que no el deixa!", deia Montero, irònica. A la negativa també li ha donat suport el ja retirat de Podemos Juan Carlos Monedero, i el diputat per Aragó Pablo Echenique

De forma políticament correcta, els socialistes una mica més veterans, com ara Hernando, prefereixen no opinar. "No és cosa meva, i fins i tot qüestiono que hi hagi cap fractura. És que no ho sé", deia a la cambra baixa. Però de forma més directa, els que "porten uns quants anys ja retirats", com li agrada dir a Jordi Sevilla –de l'equip negociador– es mostren més inquiets. "Podemos ja es fractura sol", ha dit Sevilla després de la trobada que avui el seu partit i Ciutadans han mantingut amb la Unió Fotovoltaica a Madrid. L'acompanyava l'economista Paco de la Torre (C's) a la ronda de contactes amb la societat civil per tal "d'enriquir" el pacte de El Abrazo. Aquest text no sembla que hagi de prosperar de cara a la investidura, i, preguntat per si seria el programa de coalició en vistes a unes noves eleccions, Sevilla s'ha indignat.

Podemos ja es fractura sol", ha dit Sevilla després de la trobada de PSOE i Ciutadans amb la Unió Fotovoltaica 

"És una visió esbiaixada de la realitat, hem fet un programa i la gent ho està valorant", deia l'economista. "No estem considerant ara mateix la possibilitat" d'uns nous comicis, ha afegit. Així i tot, demà i al llarg de la setmana que ve es reuniran amb més entitats per avançar un text que pot trobar-se en un atzucac si d'aquí al 3 de maig ningú es postul·la com a candidat per a la investidura. Aquí també hi ha divergències entre el PSOE i els taronges. De la Torre, així com el portaveu de C's, Juan Carlos Girauta, precisen "que no hi ha cap nomenat institucional del Rei", intentant deixar la porta oberta a la possibilitat que ho sigui un popular. Però el portaveu del PP, Rafa Hernando, diu que Rajoy "és innegociable" i que hi ha un "clam popular" –voldrà dir del partit– perquè sigui president. Alhora, desde Ferraz es refermen en Sánchez, que avui ha viatjat a La Corunya per reunir-se amb la "societat" civil.

Així, el PSOE només espera la trucada de Podemos, fet al qual Irene Montero respon amb un tancament. "No ens coneixen si pensen que ens abstindrem". Les tesis dels d'Errejón entre dels morats serien presumptament partidàries d'abstenir-se. Perquè, de fet, ja ho diu Ayllón: "No tinc problema a ser del PP i dir que les matemàtiques han convertit el PSOE en una peça clau per a la governabilitat", mentre afegeix que "l'únic responsable que a Espanya hi hagi noves eleccions és Pedro Sánchez". Així, la investidura es remunta a finals de gener, quan no és tenia encara candidat, però amb la diferència que ara hi ha una data límit per dissoldre les Corts. I així, amb els partits més enrocats que mai i "en campanya electoral" –com explica molest Alberto Garzón entre passadissos– fins que aquesta efectivament arribi. Això, amb un govern, i una investidura en serveis mínims, en funcions i expectant.