El Departament d'Economia ja té a punt les estimacions de quants diners s'ingressarien si es modifiquessin l'impost de successions i l'IRPF i les entregarà als comuns en la reunió que tindran la setmana vinent per acostar posicions sobre els pressupostos del 2019. L'opció prioritària és canviar el tribut de successions i donacions augmentant el que paguen les persones que més patrimoni hereten.

Això seria "menys lesiu" i d'efectes més immediats que canviar l'IRPF, ja que l'Estat liquida aquest darrer tribut al cap de dos anys. Així ho ha manifestat en una entrevista a l'ACN el secretari general de la Vicepresidència i Economia i Hisenda, Albert Castellanos, que ha subratllat que els comptes que planteja el Govern volen "generar més oportunitats per als ciutadans".

El Govern és conscient que probablement haurà de fer canvis en fiscalitat si vol obtenir el suport dels comuns al pressupost del 2019; així doncs, la setmana vinent els concretarà com beneficiaria les arques públiques modificar l'IRPF i successions. En aquest context, una possible reforma de l'impost sobre la renda "no és prioritària". "La raó principal és que això que volem modificar de l'IRPF, que és el tractament de les rendes de l'estalvi, no és competència autonòmica", ha explicat Castellanos.

Així, els ingressos es veurien a dos anys vista, que és quan l'Estat liquida el que ha recaptat per aquest tribut a Catalunya. Per això, de manera "preferent" el Govern aposta per modificar l'impost de successions i donacions, augmentant el que paguen les persones que més hereten. 

Castellanos ha subratllat que la modificació dels impostos no és una condició sine qua non perquè els comuns avalin els pressupostos. Ha afegit que, després d'haver-se trobar-se amb els comuns i PSC, ara el Govern es reunirà amb tots els grups per presentar-los els pressupostos. També amb la CUP, amb la qual no donen les negociacions "per perdudes".