Més enllà dels posicionaments dels partits independentistes al Congrés dels Diputats en relació a la investidura, la portaveu del Govern de la Generalitat ha explicat que l'executiu català, cogovernat per JxCat i ERC, demana un govern de coalició perquè necessiten "un interlocutor estable, que pugui prendre decisions". A preguntes dels periodistes, Meritxell Budó ha passat per la traductora la famosa frase "ho tornarem a fer" que repeteix dia sí dia també el president Quim Torra

Segons ha explicat, el que vol dir Torra quan pronuncia aquestes paraules és que "cal seguir demanant diàleg sense exclusions, incloent per tant el dret a decidir" i que "s'ha de tornar a posar la política damunt la taula i allunyar la judicialització". En relació al debat d'investidura que s'està duent a terme al Congrés dels Diputats, la consellera de Presidència ha demanat a Pedro Sánchez "que sigui generós" per "poder arribar a acords" amb Unides Podem un govern de coalició que a Catalunya i Europa fa anys que funcionen. 

Budó ha subratllat la urgència perquè després de mesos en funcions, a l'altra banda s'alci un govern estable amb qui poder reprendre un diàleg per a resoldre el conflicte catalá, que ha negat que sigui de convivència entre catalans. "Es tracta d'un problema d'encaix", ha afirmat. Alhora ha apuntat que no convé una repetició electoral

Les paraules de la portaveu arriben hores després que el seu partit, JxCat, hagi anunciat el seu veto a la investidura de Pedro Sánchez. Una oposició de la qual ha fet bandera públicament el propi president de la Generalitat a través de les xarxes socials, d'articles d'opinió i de declaracions als mitjans de comunicació. 

A ERC, en canvi, són més prudents i segueixen a l'expectativa, a l'espera d'un pacte entre PSOE i Unidas Podemos que els permeti obrir-se a una abstenció.