El Govern ha volgut sortir a aturar les especulacions sobre els efectes que pot provocar a la plaça Sant Jaume la crisi que enfronta públicament JxCat i ERC. Malgrat que des de divendres els socis de l'executiu s'estan tirant pel cap els pactes postelectorals a la Diputació de Barcelona i a diferents ajuntaments, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet que el Govern es manté "granític" i que "segueix conjurat per seguir endavant".

La tensió entre els socis s'ha disparat des que divendres JxCat va anunciar que havia tancat un acord de govern amb el PSC a la Diputació de Barcelona, la qual cosa aparta ERC de la presidència d'aquest òrgan. L'enfrontament ha arribat al punt que dilluns Elsa Artadi advertia que la unitat de l'independentisme està en el seu pitjor moment i ha "tocat fons".

Això no obstant, Budó ha assegurat que aquest tema no s'ha tractat durant la reunió del Govern atès que està en mans dels partits polítics i que és en el seu si que s'adopten les decisions per superar el conflicte.

"Aquest govern no és monocolor, però tot i ser conscient que no és monolític té clar que s'ha de treballar com a govern de forma lleial. Seguirem conjurats i treballant més enllà que les forces que l'integren puguin tenir discrepàncies", s'ha limitat a assegurar quan repetidament se li ha preguntat al respecte durant la roda de premsa del Consell Executiu.

Davant la irritació dels republicans per l'acord a la Diputació, JxCat ha proposat a ERC revertir els pactes postelectorals amb què els republicans els han apartat de diferents consistoris, com Sant Cugat o Figueres. De la seva banda, Esquerra s'ha obert a negociar un nou pacte que contempli la possibilitat que JxCat assumeixi la presidència de la Diputació.