Les declaracions de Carles Puigdemont en el sentit que un referèndum d'independència hauria de ser vinculant i amb plenes garanties ha obligat el Govern a insistir en el seu compromís de concloure el procés en els 18 mesos previstos. La portaveu, Neus Munté, ha reiterat que no hi ha canvis en el full de ruta i que l'estiu del 2017 s'haurà concretat el tancament del procés, ja sigui amb un referèndum o unes eleccions constituents.

El mateix president havia respost aquest matí a la polseguera provocada per les seves paraules reiterant a través d'un tuit que no hi ha canvis en relació amb el compromís del Govern.

"Anem de debò i ho volem fer bé. L'estiu del 2017, que coincideix amb els 18 mesos, les decisions hauran d'estar preses", ha assegurat Munté, després de reiterar el compromís de l'executiu de culminar el procés amb un instrument que “ofereixi més garanties” i sigui “més consensuat, clarificador i segur”.

Civisme enfront fer l'estruç

El Govern s'ha congratulat de la manifestació de diumenge, que Munté ha descrit com "la millor expressió de civisme" i ho ha volgut contrastar amb el que ha descrit com "la pitjor expressió de la política de l'estruç", en relació a la resposta de l'Estat.

"Constatem el contrast entre una societat civil que es mou i demana ser escoltada amb un govern de l’Estat que no escolta", ha retret.

L'executiu ha celebrat tant la participació com el civisme registrat diumenge, ha felicitat les entitats organitzadores i ha agraït la correcció i la vitalitat de la marxa.

Por de C's a les urnes

A preguntes dels periodistes, Munté ha retret la "por" de Ciutadans a què els ciutadans es posicionin a les urnes i, davant les declaracions de la líder del partit, Inés Arrimadas, en el sentit que no acataria el resultat d'unes eleccions constituents que donessin la victòria als independentistes, ha replicat: "Nosaltres, com a demòcrates, no tenim por dels resultats de les urnes". 

"La diferència és que nosaltres sí que acceptaríem el resultat d'un referèndum contrari a les nostres aspiracions. Això és el que han de fer els demòcrates", ha reblat.

Crema de banderes

Pel que fa la crema de retrats del Rei i textos de la Constitució que es va produir en acabar la manifestació de l'esquerra antisistema de diumenge, Munté ha admès que al Govern no li agraden "en absolut" aquestes accions, però ha recordat que "a molts Estats no es persegueix la crema de banderes". La fiscalia ha anunciat l'obertura de dilegències.