El joc d'equilibris entre la seguretat sanitària i combatre l'economia o revertir un xoc emocional derivat del confinament, és el camí que vol seguir el Govern de Catalunya. A les portes del primer cap de setmana sense un confinament comarcal estricte, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que l'única premissa a respectar és complir la mobilitat amb el grup bombolla corresponent: "Si en un cotxe van dues parelles, ja fa olor que hi van dues bombolles. No podem controlar els aproximadament 930.000 cotxes que surtin de l'àrea metropolitana, no costa res portar els certificats, el DNI o un llibre de família", ha declarat a RAC1.

Ara bé, cal recordar que el certificat autoresponsable de desplaçament d'entrada i sortida de la comarca ha anat a la baixa en els darrers dies. Les restriccions s'han alleugerit, i ahir el mateix Sàmper, però també el el Procicat, alertaven de la necessitat de respectar les normes i descarregar-se aquest document acreditatiu. Fins i tot, si algú no compleix, els Mossos el "podran convidar a tornar cap a casa amb la sanció administrativa" corresponent. Per això, Sàmper ha recordat que es faran controls aleatoris i qui sigui aturat "haurà d'acreditar la mobilitat en el marc de la bombolla de convivència". 

Insisteix en el grup bombolla

Ara, el focus no està posat en el fet de desplaçar-se sinó en com fer-ho. De fet, el conseller considera que la Covid-19 pot ser igual de perillosa quedant-se que anant a un restaurant amb les persones properes i que s'han de complir les normes sanitàries com la mascareta, la higiene de mans o la distància de seguretat: "No ens preocupem tant per quin grau de compliment tindran els que sortiran fora i exigim que tothom faci el que ha de fer".

Tancat aquest primer punt, l'altre en clau de futurible és el toc de queda. El conseller avisa que aquest "ha vingut per quedar-se". Podria allargar-se cinc o sis mesos, però no hi ha un horitzó fixat. I recorda el calendari marcat per l'Estat espanyol: "Falta un mes i mig per prorrogar l'estat d'alarma i hi ha la sensació que cal esperar a veure fins on arriba el grau de vacunació".

Toc de queda escurçat

Aquesta mesura també aniria acompanyada amb obrir la restauració tot i que, ara per ara, no hi ha res confirmat, Sàmper sí que es planteja ajornar l'inici del toc de queda "fins a les 23h o les 24h". És conscient de com afecta, especialment, la població jove: "L'estat d'alarma és una limitació de drets molt bèstia, no sé si Junts hi votaria a favor. El que desitjo és que tinguem prou elements efectius de vacunació perquè d'aquí a un mes no calgui prorrogar-lo". La portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, també parlava aquesta setmana de començar el toc de queda més tard i reobrir la restauració als vespres.

Més enllà del calendari que marca la pandèmia, Miquel Sàmper ha avançat que es crearà una comissaria de la dona per lluitar contra la violència de gènere i millorar la igualtat entre home i dona. Per aquest projecte, i d'altres en què treballa Interior, li agradaria seguir al capdavant d'aquest departament en la nova legislatura: "Si em faria il·lusió tornar a ser conseller? I tant. Com aquest projecte n'hi ha cinc o sis més. Crec que soc més gestor que polític, em poso al servei del partit i del país".