La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha confirmat aquest dilluns al Parlament la voluntat del Govern que el Memorial Democràtic s'ubiqui on actualment hi ha la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Catalunya, a la Via Laietana de Barcelona. D'aquesta manera, el Memorial deixaria la seva actual seu al barri del Raval, prop del Macba, i s'implantaria en un lloc emblemàtic de la ciutat. Per fer-ho és imprescindible que el govern espanyol alliberi l'edifici.

En la seva primera compareixença davant la comissió de Justícia del Parlament, Ciuró ha explicat que el seu departament treballa en l'avantprojecte de llei de memòria històrica que sancionarà els homenatges al franquisme. La futura llei, ha explicat Ciuró, serà "un instrument legislatiu ajustat als principis internacionals de justícia, reparació i no repetició", que inclourà mesures per usar arxius i fons documentals com a prova d'actes ocorreguts durant la dictadura i la Transició.

La consellera ha detallat que l'avantprojecte de llei inclourà restriccions per "evitar actes públics d'exaltació o d'homenatge al franquisme i contraris a la dignitat de les víctimes i els seus familiars", a més d'un règim de sancions en cas d'incompliments.

Negativa del govern espanyol


Respecte al Memorial Democràtic, ha valorat que "necessitarà una nova seu en un lloc central i emblemàtic" de Barcelona, i ha avisat que el seu equip defensarà que pugui situar-se en l'edifici de la Prefectura Superior de Policia, a la Via Laietana. Tant el Govern com l'Ajuntament de Barcelona treballen des de fa anys per aconseguir el trasllat de la Prefectura, malgrat el rebuig mostrat pel ministeri de l'Interior en múltiples ocasions. L'última, l'abril passat.

manifestación jefatura de policia / Pepa Masó

Manifestació contra el trasllat de la Prefectura de la Via Laietana / P.M.

El juny de 2017, durant el Govern de Mariano Rajoy, el Congrés ja va aprovar que la comissaria de Policia de la Via Laietana de Barcelona es convertís en un museu de la memòria històrica. Amb els vots a favor de tots els grups menys del PP, va tirar endavant la proposta presentada pel llavors portaveu d'ERC, Joan Tardà.

Treball amb entitats memorialistes

Ciuró s'ha compromès a continuar el treball d'entitats memorialistes i que el Departament ha fet en aquesta matèria en etapes anteriors, i en aquest sentit ha lamentat que la retirada del monument a la batalla de l'Ebre a Tortosa (Tarragona) s'hagi aturat temporalment per ordre judicial, però ha assegurat que ho tenen "tot a punt" i que confia a poder començar les obres en la data prevista.

 

Imatge principal, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró /  ACN