El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha reiterat aquest dijous a Brussel·les que espera una activació d'una euroodre en contra seu, després que es conegui la sentència del Tribunal Suprem, situació per a la qual ha dit estar "preparat".

Puigdemont ho ha dit en una xerrada informal amb periodistes a l'acte convocat per l'oficina de la Generalitat a Brussel·les amb motiu de la celebració aquest dimecres de la Diada. Preguntat sobre quin resultat esperava, Puigdemont no ha volgut entrar en detalls i s'ha limitat a referir-se al fet que la Justícia belga no va entrar en el fons de la qüestió i que la Justícia alemanya no va admetre la sol·licitud espanyola per rebel·lió.

El discurs institucional ha vingut a càrrec de la delegada de la Generalitat davant la UE, Meritxell Serret, que ha reclamat que Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín puguin exercir "els seus drets com a representants electes" a l'Eurocambra. Serret també ha remarcat que la resolució de la seva situació reforçaria els drets democràtics dels seus electors.

"No és un desig egoista, sinó que estem convençuts que és el millor també per a la democràcia a Europa", ha dit. Respecte a la sentència de l'1-O, la delegada ha exigit que la decisió del Tribunal Suprem no signifiqui "la criminalització" de l'independentisme.

"Demanem la llibertat de les nou persones que aviat farà dos anys que són a la presó per haver organitzat un referèndum", ha reivindicat.

meritxell serret - acn

Pel que fa a la protesta independentista de la Diada que va registrar una menor participació que anys anteriors, Serret ha assegurat que la ciutadania catalana es manté "ferma després de 10 anys protagonitzant les manifestacions més massives a Europa".

Tot i això, ha reconegut que l'acció del Govern i el clima polític a Catalunya s'han vist "condicionats per la pervivència del conflicte amb l'estat espanyol" especialment pel judici al Suprem. A més, destaca que aquesta pugna també ha arribat a Europa "amb el veto al reconeixement dels eurodiputats escollits en les darreres eleccions europees".

Els consellers Toni Comín i Lluís Puig han assistit a l'acte, on també han estat presents diversos membres del Consell per la República com Aurora Madaula, Marta Sibina, Antoni Castellà o Guillem Fuster.